2021 jaaroverzicht deel 1

Martin Pottjewijd 2021 Klei

Matthijs gaat door

2021 begon met dat mijn klei creaties te zien waren bij het TV programma Matthijs gaat door. Al weer een jaar geleden... van deze klus heb ik veel geleerd en in het afgelopen jaar toegepast.

Martin Pottjewijd 2021

Doei 2020!

In 2020 maakte ik deze beste wensen kijkdoos met de hoop dat het weer een wat normaler jaar zou worden. Ook had ik het voornemen om in 't nieuwe jaar vrijer creatief bezig te zijn. Aan het eind van dit jaar bekroop me het gevoel dat ik meer had kunnen doen en besloot daarom om dit jaaroverzicht te maken. Mijn hemeltje zeg wat heb ik veel gedaan en gemaakt! Met het bizarre jaar dat we achter ons hebben was er op creatief gebied voor mij niet meer uit te halen.

De stap om nog meer voor de kunst te gaan was het afgelopen jaar te groot. Gelukkig kan ik als grafisch vormgever naast m'n werk als kunstenaar altijd vertrouwen op genoeg werk uit m'n netwerk.

Martin Pottjewijd 2021

Award voor een schrijver

Voor Matthijs gaat door deze award gemaakt voor een schrijver. Het was klaar voor de tweede tv show en toen kreeg ik te horen dat Matthijs Corona had gekregen en het hele feest ging niet door. Dat was voor iedereen flink balen en daarom een berichtje naar de redactie met de foto gestuurd. Helaas is deze creatie niet uitgereikt.

Leuk en heel pittig om dit te maken onder hoge tijdsdruk, beknopte briefing en als een idioot aan de slag. Eerst een snelle schets maken, deze bespreken met de redactie en aan de slag met klei en verf. Tussendoor foto's maken van hoe het er uit komt te zien en veilig verpakken zodat de koerier het kan meenemen.

Martin Pottjewijd 2021

Vliegende raket olifant

Met het voornemen om vaker vrijer te werken gaf ik toe aan de behoefte om een vliegende olifant op een raket te maken. Zoals dat gaat levert dat weer inspiratie op om leuke foto's en filmpje te maken. Op Youtube opzoek naar toffe beelden, de raket voor het beeldscherm houden en filmen maar. Deze filmpjes staan op wel ergens m'n facebook pagina. Dit jaar heb ik trouwens heel veel raketten gemaakt en richting het einde van het jaar kwamen die heel goed van pas!

Martin Pottjewijd 2021

Tovenaar uit Harry Potter

Eigenlijk had mijn werk helemaal niet bij Matthijs gaat door in de show gezeten. De vraag was of ik mensfiguren kon maken en dat is nou precies wat ik echt niet leuk vindt. Dus toen de redactie mij belde met deze vraag heb ik bedankt voor de eer en doorverwezen naar iemand anders. Een half uur later belde m'n contactpersoon van de redactie me weer en hij stond er bijna op dat ik toch zou meedoen aan het TV programma. Met wat mitsen en maren heb ik ja gezegd en zijn we van start gegaan. Ik moet toegeven dat het maken van mensen best leuk was tot het moment dat je een hoofd moet maken. Daar kom je op een punt aan dat het lijkend moet zijn en dat heb ik niet goed genoeg in de vingers. Als ik een paar weken flink zou oefenen zou het met prima lukken, maar het trekt me gewoon niet. Ook had ik bezworen nooit kikkers te maken, gewoon omdat die al genoeg gemaakt worden. Deze pad was echt heel leuk om te maken! Conclusie nog steeds geen kikkers, maar wel padden kleien.

En dan op zaterdag avond de TV aanzetten en je werk zien, dat was echt genieten hoor! Ja nou ja een poppetje... ben er nog steeds niet helemaal gelukkig mee, maar heb het wel gedaan. Op een gegeven moment had ik een oplossing bedacht: De personen hebben een schilderijlijst vast met daarin een printje hun hoofd. Probleem opgelost dacht ik! Vonden ze op de redactie niet echt leuk dus toch maar hoofden kleien.

Martin Pottjewijd 2021

Ze smelten de klokken!

Deze smeltende klok van Dali ook gemaakt voor Matthijs gaat door. Dit was een prachtig item in het programma waarbij iemand die het verdiende dit kunstwerk heeft ontvangen. Zoals gewoonlijk werd het zaterdag ochtend opgehaald door de koerier terwijl de lijm nog stond te drogen. Dit keer had ik een Bravehorn koetje als verstekeling meegestuurd en als mijn plan zou lukken dan... En zaterdag avond was het zover ik zet de TV aan en jaaaa hoor daar staat ze bij Matthijs op de tafel. Het dappere koetje heeft heel wat gasten van dichtbij mogen meemaken en zo was ik er toch nog een klein beetje bij. Mijn plan was om iets te doen waar niet om gevraagd was en te kijken wat er mee zou gebeuren. Spontaan dingen doen en een glimlach krijgen als het nog beter uitpakt dan je dacht.

Ik heb nog een soort gelijke Dali klok in opdracht gemaakt voor iemand die de show had bekeken. Ze wilden graag en blijvende herinnering aan hun prachtige reizen en liefde voor Spanje en Dali.

Martin Pottjewijd 2021

Regionale Toffe Peren Congres

Tijdens het misschien wel jaarlijkse terugkerende Toffe Peren Congres werd er uitvoerig gesproken over de innerlijke peer. Ook werden er appels met peren vergeleken en de afschuw uitgesproken over nieuwe recepten met peren. De "Orde van de Toffe Peer" werd in het leven geroepen en omvat nu ruim 600 leden, waarvoor dank. Grootse plannen werden gesmeed over o.a. massa productie van Toffe Peren en een speciale pagina gemaakt op deze website. De pagina over de Toffe Peren is inmiddels klaar en doorontwikkeld zie deze link.

Martin Pottjewijd 2021

Hoe maak je een konijn?

Een stappenplan voor een konijntje gemaakt die gebruikt is op een kleikaart van Creall en voor eigen klei lessen op scholen. Er zijn voor Creall 30.000 klei kaarten gemaakt welke gratis in emmers klei zijn bijgesloten. Dus een bescheiden conclusie kan zijn dat de wereld blijer gemaakt is met minimaal 20.000 konijntjes. En in de komende tijd zullen dat er alleen nog maar meer worden.

Martin Pottjewijd 2021

Welke kant van het verhaal?

"Tweekantenkunstwerk" We leven in een woelige tijd en bijna alles staat onder druk... Is het nu een vloek of een zegen? Dat zal pas achteraf blijken. De tweeledigheid van deze tijd wilde ik vastleggen in een beeld en heb dat dus gedaan. Explosieve (over) consumptie versus natuurlijke groei en de natuur.

Martin Pottjewijd 2021

Foto leuk voor later

Een foto van m'n creatieve klei paleis, want over een paar jaar is het leuk om te zien hoe ik er toen bij zat. Ik werk hier vrijwel dagelijks met chirurgische precisie aan klei projecten die uit mijn bovenkamer worden aangestuurd.

Martin Pottjewijd 2021

Gebroken creatief hart

Zo mooi als het begon en zo snel was het ook weer afgelopen. Matthijs Gaat door stopte met het programmaonderdeel waarbij mijn klei creaties nodig waren... Ergens zat het er al aan te komen. Het leek op papier zo mooi, prachtige momenten waarbij gasten in de show een prijs zouden krijgen. De last minute gasten of verhalen die ik met klei zou mogen uitbeelden werden denk ik te ingewikkeld. Een beeldje gemaakt in record tempo met een nog nooit zo strakke deadline van soms anderhalve dag. Tot diep in de nacht door gewerkt om op tijd te kunnen leveren en zaterdag middag het telefoontje: "Martin het beeldje zit niet in de show, misschien volgende week. Ik kan niks beloven". Toen brak m'n hart en werd ik boos, verdrietig en was behoorlijk teleurgesteld. Het beeldje dat me de meeste moeite ooit heeft gekost was dus voor niks. Achteraf ben ik eigenlijk best blij dat het niet op TV is geweest, want ja mensen maken das toch niet echt mijn ding. Of nou ja soms wel, maar niet als het op iemand moet lijken, want daar zijn andere mensen echt veel beter in. Het gaat er bij mijn kunst om dat het nog niet bestaat en door techniek en fantasie iets maken dat een verhaal verteld.

Nog na sissend van teleurstelling besluit ik de show vanavond niet te kijken en in plaats daarvan een kunstwerk te maken wat m'n gemoedstoestand symboliseert. Op social media een halfbakken aankondiging gedaan dat er geen klei kunst van mij te zien zal zijn, want er waren serieus veel mensen benieuwd wat er die dag in de show te zien zou zijn. Het gebroken Kintsugi hart (Japans woord voor iets dat stuk is repareren met goud) is verkocht aan iemand die er voor haar een speciale betekenis in zag. Zo leverde het rot gevoel toch weer wat moois op.

Nogmaals het was echt fantastisch om met dit TV programma mee te werken. Het was leuk, leerzaam en prettig samenwerken met de redactie! Alleen ja soms is een idee leuk, maar is de werkelijkheid net even wat onpraktisch en de hele corona toestand maakte het nog lastiger.

Martin Pottjewijd 2021

AU!

Het gebeurde dit jaar drie keer dat een knik in m'n darmen me helemaal lam legde. Klaar stop maar met werken en ga op bed liggen. Het herinnerd me er aan hoeveel geluk ik heb gehad dat ik de darmkanker überhaupt hebt overleeft. Elke keer ben je een paar dagen tot een week de pineut en door rustig te blijven en oefeningen te doen komt m'n lijf er weer bovenop. Gelukkig gaat het elke keer iets beter en weet ik me goed te herpakken. Het blijft heel ingewikkeld om na een heftige periode in je leven weer met de neus op de feiten gedrukt te worden. Dit jaar is het drie jaar geleden en ben ik een soort magische grens gepasseerd van mensen die kanker overleven. Geen operaties meer voor mij en door veel te sporten, goed eten en af en toe hulp zoeken wordt het leven na kanker ook makkelijker. Maar man zeg wat een verwerkingsjaar was het dit jaar! Heel veel dank aan Het behouden Huys in Haren.

Martin Pottjewijd 2021

Een grote Bravehorn in opdracht

Bravehorn lag eigenlijk al een tijdje stil en de creatieve ruimte in m'n hoofd stond dit jaar zwaar onderdruk door corona. Echt... ik krijg er kokhalsneigingen van om het woord nu al voor de 2e keer op deze pagina te benoemen. Maar goed het is wat het is en wat zoog dat een boel energie weg dit jaar. Bah! Keer op keer omdenken en het positief blijven en gewoon doorwerken, want het komt goed! Deze grote Hooglander staat bij iemand thuis die meer wil genieten en op avontuur wil gaan. Daarom liet hij mij dit beeld maken zodat hij dagelijks herinnerd wordt aan dat doel.

Dat vind ik nou zo gaaf aan m'n werk dat het altijd weer nieuwe verhalen oplevert! Zelfs als ik me geestelijk beroerd voel kan ik mensen nog blij maken met iets moois.

2021 jaaroverzicht deel 1 2021 jaaroverzicht deel 1
2021 jaaroverzicht deel 1