2021 jaaroverzicht deel 2

Martin Pottjewijd 2021 Klei

Bravehorn in magazine

Het Amerikaanse klei magazine "Passion for Polymer" plaatste een groot artikel over m'n kudde Bravehorn koeien. Foto gemaakt door Bart Raaman.

Martin Pottjewijd 2021

Dit is geen olifant?!

Als je een aantal blinde mensen in een ruimte met een olifant zet zal ieder mens een andere conclusie trekken. Dit beeld is in opdracht gemaakt voor iemand die een coaching praktijk is begonnen. Een grappige metafoor die gebruikt wordt om teams duidelijk te maken hoe belangrijk het is om samen te werken.

Martin Pottjewijd 2021

Grote ontdekking

Toen ik besloot om een toffe peer doormidden te snijden kwam ik er achter dat ze een gouden hart hebben.

Martin Pottjewijd 2021

Snik je was een trouwe vriend...

Dingen die intensief gebruikt worden gaan stuk. Oventjes worden door mij misbruikt, ja ik geef het eerlijk toe. Aan, uit, aan en weer uit, op de zijkant neerzetten omdat het kunstwerk er anders niet inpast, meeslepen naar workshops en ga zo maar door. De oude oven heb ik als dank nog een trap gegeven, want ik kam er pas achter dat deze stuk was na een paar verbrande klei creaties. Eerst twijfel je aan jezelf staat de temperatuur wel goed?? Staat hij niet toevallig op grillen? Nee dan is de thermostaat stuk. Hup een trap geven en een nieuwe over ophalen.

Martin Pottjewijd 2021

Een nieuw mes

Nadat ik m'n favoriete klei mes in de oven had gebakken en daar allemaal lijm uit begon te druipen besloot ik dat er een nieuw mes nodig was. Een mes in de oven bakken? Ja nou, ja... dat was nodig omdat ik het... "heeeel technisch verhaal" en het kon dus toch niet. Helemaal stuk was het oude mes niet, maar het gevoel was weg. Ik dacht namelijk dat het een massief metalen mes was en derhalve kon het prima meegebakken worden in de oven. Dit mes had ik ooit permanent geleend uit een keukenla van een vroegere huisbazin (waarvoor dank).

Dus Menno Siemensma uit Groningen gevraagd om een mes voor me te maken. We konden ruilen, want hij had een logo voor zijn messen nodig. Een speciaal op maat gemaakt mes dat precies aan m'n eisen voldoet, vakwerk! Ik heb geleerd dat je niet alle messen kunt bakken op 130 graden.

Martin Pottjewijd 2021

Wiebelen

Dit jaar was ook het jaar van de wiebelbeestjes en wiebelfruit. Het begon met een toffe peer op een veer en vrij vlot daarna maakte ik een wiebelende zuurpruim. Deze is als set een aantal keren verkocht, met ook weer hele grappige verhalen. Ik sloeg door in het maken van een hele wiebelende dierenstal voor een veeartsenpraktijk. Deze wacht nog steeds op de oplevering van een ezel, schaap, koe en een geit. Nieuw jaar nieuwe kansen, gelukkig zijn ze al wel blij met de wiebelende alpaca! Dat was trouwens nog een hele onderneming om een mooi lijkende alpaca te maken. Een alpacapony, alpaardpaca, lamapaca en lama kleien gingen me goed af en na poging 4 was de alpaca gelukt!

Martin Pottjewijd 2021

Mini klei museum

Bij de gastouder van onze dochter heb ik na verloop van tijd een speciale plank in de kast gekregen. De eigenares verzameld pinguïns en die zet ze steeds anders neer. Zo is het voor de oppaskinderen super moeilijk om te kijken met je OGEN!! Het is daarom ook echt bewonderingswaardig dat van al mijn kleine klei cadeaus alles nog heel is! Het is zo leuk om soms gewoon klei dingen weg te geven en daarna te genieten van de leuke verhalen.

Martin Pottjewijd 2021

Mijn verhaal bij ASR verzekeringen

Mede dankzij de AOV verzekering van de ASR heb ik weer kunnen re-integreren na een zware periode van darm kanker fase 3 te hebben overleefd. Het leek mij een mooi idee om iets terug te doen voor de ASR en dan met name voor de mensen die naar me hebben geluisterd en mij echt oprecht weer op weg hebben geholpen. Uiteraard ook als bijbedoeling om m'n camera skills verder te ontwikkelen en als kunstenaar verder m'n profiel uit te bouwen. Het resultaat van dit verhaal kan je hier lezen en bekijken.

Martin Pottjewijd 2021

Een nieuw huis

Deze creatie heb ik in opdracht gemaakt. De opdrachtgever wilde zijn vriendin verrassen met een persoonlijk cadeau om te vieren dat ze van elkaar houden en dat ze een nieuw huis heeft. Aan de hand van de ingevulde vragenlijst heb ik allemaal losse onderdelen gemaakt en deze los verpakt. Ze kon zelf het stolpje net zoals het nieuwe huis inrichten met de onderdelen van klei.

Martin Pottjewijd 2021

Klei video lessen voor in de klas

Voor Meester in Kunst mocht ik drie videolessen ontwikkelen die via hun platform gebruikt worden op scholen. In de video's leer ik de kinderen diverse kleitechnieken en leer ze leuke creaties te maken. Ondertussen leren ze over verhoudingen, vormen, afmetingen en vertellen over wat je hebt gemaakt. Het creatieve proces is voor kinderen van groot belang in hun ontwikkeling. Net zoals tekenen is kleien een perfecte manier om vanuit je hoofd naar iets echts toe te werken dat je kunt vasthouden. Echt zo leuk om m'n opgedane onderwijskennis via Meester in Kunst te kunnen delen op scholen in Nederland en België.

Martin Pottjewijd 2021

Lockdown nummer weet ik veel...

Veiligheid boven alles. ;-)

Martin Pottjewijd 2021

Een Bravehorn gezin stolp

In 2021 heb ik drie van deze Hooglander gezin totems in een stolp gemaakt. In dit geval het familiewapen op een bordje erbij gemaakt en wat was de klant trots op dit cadeau voor zijn gezin!

Martin Pottjewijd 2021

Spreekbeurt Papa's werk

De eerste spreekbeurt van Puk en ik had het gelukt om erbij te zijn. Slim als ze is had ze bedacht dat het over mijn werk kon gaan! Dan moet je wel mee gaan hé papa?! Wat stond ze trots en heel snel te praten zeg. We hadden de spreekbeurt samen gemaakt met Powerpoint en een paar keer thuis geoefend. Vreselijk spannend vond ze het en ik mocht niks zeggen hadden we afgesproken. Heel erg lastig om m'n mond te houden, want ik voel me thuis in een klas vol kinderen. Na een kort vragenrondje aan het eind van de spreekbeurt heb ik samen met Puk een klei workshop gegeven. Alle "hoe maak ik dat van klei vragen" van de kinderen aan Puk waar ze niet uitkwam mocht ik assisteren. Heerlijk om zo samen met je dochter mooie dingen van klei te maken met haar klas!

2021 jaaroverzicht deel 2 2021 jaaroverzicht deel 2
2021 jaaroverzicht deel 2