2021 jaaroverzicht deel 3

Martin Pottjewijd 2021 Klei

Geslaagd!

Trotse ouders wilden ze hun zoon een blijvende herinnering geven voor het slagen en kwamen bij mij om daarvoor iets te laten maken. De master economie bracht mij op het idee om gebruik te maken van het spreek woord: "Munt uit iets slaan". Van schets naar de uitvoering is altijd een zorgvuldig proces.

Martin Pottjewijd 2021

Heel veel Toffe Zorg Peren

In opdracht van iemand die zorgt voor de medewerkers in de zorg mocht ik voor 2 ziekenhuizen een flinke lading Toffe maatwerk Peren maken. Deze klant geeft trainingen aan zorgmedewerkers om te zorgen dat er intern gepraat kan worden over heftige dingen zie ze meemaken. Een training geeft altijd veel energie, maar zakt daarna vaak ook snel weer weg. Om een blijvende herinnering te geven aan deze training kregen alle deelnemers een peertje en een bijbehorend kaartje.

Omdat het een grote opdracht was heb ik hulptroepen ingeroepen en gingen we samen aan de slag. Sebina maakte losse onderdelen welke ik kon samenvoegen tot de Toffe Zorg Peertjes.

Martin Pottjewijd 2021

Het zijn de kleine dingen die het doen

Iemand kreeg een nieuwe buurvrouw welke was gevlucht uit een gebied waar veel ellende gaan de is. Om de nieuwe buurvrouw welkom te heten en de taal barrière te doorbreken kocht de klant bij mij een geluksschildje. Met behulp van Google translate kon de boodschap vertaald worden en was het gebaar gemaakt. Prachtig toch, om op zo'n manier naar je omgeving om te kijken?!

Martin Pottjewijd 2021

Koeien in de etalage

Afgelopen jaar was de kudde Bravehorn te bekijken en te koop in Beilen bij Anders Bloemstyling en in Emmen bij Gallerie bij Leth. Dit waren de (voorlopig) laatste pogingen om de kudde aan de man te brengen. De verkoop liep best aardig maar het liep helaas niet goed genoeg... Echt wel jammer maar aan de andere kant heeft het stoppen met Bravehorn ook heel veel tijd opgeleverd om andere klei projecten op te starten. Het project ben ik ooit begonnen om er van te leren en dat is meer dan geslaagd! Dikke punt er achter en door met andere klei concepten/opdrachten.

Martin Pottjewijd 2021

50 jaar cadeau

Dit beeld heb ik in opdracht gemaakt voor iemand die 50 werd. De man is een DJ en muziek producer die bij heeft gedragen een de elektronische muziek van vandaag de dag. Tegenwoordig doet hij onderzoek naar de spirituele en energetische kant van muziek. Aan de hand van de ingevulde vragenlijst heb ik o.a. zijn kat, losse stereo componenten en diverse andere details samengevoegd tot 1 sprekend beeld.

Echt een feest om te maken en eigenlijk was de achterkant van dit beeld het leukst. Alle kabeltjes aansluiten en net zoals ik zelf vroeger deed eindeloos muziek luisteren en nieuwe componenten kopen om vervolgende de stereotoren weer opnieuw in te richten. Tijdens het maken kwam een groepje klei wezentjes een plaatje aanvragen, je maakt wat mee in zo'n creatief atelier. Lees hier meer over dit project.

Martin Pottjewijd 2021

Workshop klei in de klas

Voor Creall waar ik als freelancer voor werk gingen we naar een school om foto's te maken. Deze foto's gebruiken we voor communicatie en als sfeerafbeeldingen om het klei concept "leren met je handen" goed neer te zetten. Naast educatieve leskaarten om met klei te leren rekenen of schrijven mag ik af en toe een creatieve kaart maken. Het resultaat 25 olifantjes en evenveel krokodillen met spannende verhalen en eigen fantasierijke toevoegingen. De leskaarten die ik ontwikkel geven kinderen houvast om een leuk eindresultaat te kunnen maken en als docent stimuleer ik de kinderen om creatieve vrijheid tot te passen. Niks is fout, want het gaat om het maakproces en niet zozeer om het eindresultaat. Nou ja het eindresultaat en de spannende verhalen en grappige invalshoeken van de kinderen maken het voor mij ook heel avontuurlijk!

Martin Pottjewijd 2021

En nog meer Toffe Peren!

Mensen weten me heel goed te vinden voor een leuk persoonlijk cadeautje, relatieschenk of kerstpakket.

- Interview bij RTV Drenthe over de Toffe Peren. (vanaf 19:30)
- Tof peertje tussen gelukspoppetjes verzameld tijdens lange reizen bij iemand die ik zeer waardeer.
- Relatie geschenk voor Mach 3 Builders om trouwe zakenpartners te bedanken.
- Toffe Bruce Lee Peer.
- Toffe Camping Peren.
- Toffe fotograaf Peer.
- Toffe Peer in een Kerstpakket met lokale streekproducten.
- Toffe Peer op regisseursstoel voor iemand die aan het vechten is tegen de ziekte.
- Toffe peer voor een Coach die goed werk aan een klant leverde.

Wil je ook zo'n peertje? Bekijk hier de mogelijkheden.

Martin Pottjewijd 2021

De Kunst van het bouwen

Ik maak al jaaaaaren gebouwen en had nog nooit serieus een stap ondernomen om ze op een passende manier te kunnen presenteren. De beelden stonden stof te happen in m'n atelier totdat ik een visitekaartje van iemand die glasvitrines maakt terug vond. De beste man gebeld, hij bleek inmiddels al dik in de 80 te zijn en was nog steeds actief. Een aantal prachtige gesprekken gehad waarover ik op m'n facebook pagina een paar lange verhalen heb gedeeld en 4 perfecte glazen vitrines rijker! Deze staan momenteel bij Veillinga Muntinga Architectuur in Beilen. De tekst op het raam kon eigenlijk niet beter en leek wel alsof het voor mijn beelden gemaakt was. Een mooie samenwerking tussen architecten die echte huizen bouwen en mijn fantasierijke bouwwerken die misschien wel echt hadden kunnen bestaan. De beelden zijn te koop zie de etalage in Beilen.

Martin Pottjewijd 2021

(Ge)bouwwerkzaamheden

Afgelopen toch een aantal gebouwen en gevels gemaakt. Het grote kasteel rechtsonder in de hoek voor de derde keer weer opgepakt en herstelwerkzaamheden uitgevoerd omdat het al te lang staat te niksen. Op een gegeven moment gaat de niet afgebakken klei indrogen en ontstaan er scheuren. Op zich geen ramp, want die scheuren komen meestal precies op plekken waar tijdens het afbakken ook scheuren ontstaan. Klein beetje klei in de scheur en netjes dicht smeren, dan zie je er niks meer van. Ik heb wel de tijd genomen om m'n schildertechniek te verbeteren met de gevel links als resultaat. Voor het nieuwe jaar staan er een aantal opdrachten voor gebouwen en ga ik de verkoop van de gebouwen die al klaar zijn verder oppakken.

Martin Pottjewijd 2021

De mooiste foto's maak je met daglicht

Zo loop ik als het weer en het licht het toelaat regelmatig door onze tuin. Opzoek naar een mooie achtergrond en daglicht zodat de beelden goed zijn hun recht komen.

Martin Pottjewijd 2021

Workshop voor een hele school

Een docent nam afscheid van een school en ik was het afscheidscadeau. Dit was echt genieten om de kinderen vanaf groep 1 t/m 8 een workshop kleien te geven! Alle klassen mochten in een lokaal een uurtje komen kleien en het werkstukje mee naar huis nemen. Tot slot was er ijs en gingen er veel kinderen met creatieve verhalen naar huis.

Martin Pottjewijd 2021

2021 het jaar v/d rakket

Zoals ik aan het begin van dit jaaroverzicht al vermelde zijn er veel raketten gemaakt. Heel veel raketten! Omdat ze helaas zelf niet kunnen vliegen heb ik ze door Nederland vervoerd en op locatie in elkaar gezet. Heel concreet kan ik helaas nog niet zijn wat dan precies het doel van al die raketten is. Iemand op locatie stelde mij de vraag: "Waarom heb je die raketten gemaakt?" waarop mijn antwoord was: "Nou precies voor dit moment!". Bovendien is het heel leuk om die dingen te maken en de suggestie te wekken dat ze net opstijgen. 1 raket staat op een bureau in Amsterdam vlakbij de Arena en een andere op kantoor bij een webdesign bureau. De rest staat in mijn atelier te wachten op het volgende optreden in het nieuwe jaar.

Martin Pottjewijd 2021 Klei

M'n werk vaker filmen

Na jaren van klooien met allerlei telefoon en camera houders en statieven heb ik zelf een hangende opstelling gemaakt om mijn werk nog beter te kunnen filmen. Er is niet zo vervelend dat je tijdens het filmen om een statief heen moet werken of het aanstoot waardoor de camerahoek niet meer klopt. Dus klusser de klus naar de bouwmarkt en zelf iets gemaakt en het werkt echt perfect! Omdat het aan het plafond hangt kan ik er onderdoor werken en elke denkbare camera hoek is mogelijk.

2021 jaaroverzicht deel 3 2021 jaaroverzicht deel 3
2021 jaaroverzicht deel 3