2021 jaaroverzicht deel 4

Martin Pottjewijd 2021 Klei

Cameraploeg nr. 3

Een hele dag filmen voor iets dat misschien dit jaar (2022) los gaat. Iets met TV en klei. Super spannend en gaaf, maar 't kan ook zo maar eens niet doorgaan. Nee, nee het gaat ge-woon door! Doel voor dit jaar: Met m'n klei snufferd op TV of online ergens bij een streamingsdienst we gaan het zien en hard voor werken.

Martin Pottjewijd 2021

Te koop: Gedachten stenen

Dit jaar bedacht en maakte ik deze gedachtenstenen. Meer weten of kopen > KLIK HIER

Martin Pottjewijd 2021

Reparatie

Soms gaat er ook wel eens wat stuk. Dit kunstwerk heb ik lang geleden gemaakt en het had wat schade opgelopen. Leuk om iets dat ik ongeveer 10 jaar geleden heb gemaakt weer in handen te krijgen. Nou ja het was stuk gegaan, das minder natuurlijk. Een enorm kunstwerk dat niet in de oven past, daarom een tentje van aluminiumfolie gemaakt en bakken met een föhn. Voorzien van heel veel dikke schroeven en extra veel nog betere lijm gebruikt. Gelukkig maak ik nog regelmatig foutjes en leer daar van om m'n werk steeds naar een hoger niveau te tillen. Het hang nu weer mooi op zijn plek in Ermelo bij Havo b.v.

Martin Pottjewijd 2021

Relatiegeschenk voor Sostrene Grene

Bij Havo B.v. vroegen ze me of ik een relatiegeschenk kon maken met onze producten voor een klant. Een sales medewerker ging naar een mogelijke klant om kennis te maken. De kracht van iets persoonlijks geven en bij voorkeur handgemaakt werkt heel goed. Je kunt een fles wijn kopen, maar dat is niet echt moeite doen... Deze hangt nu ergens op het hoofdkantoor in Denemarken.

Martin Pottjewijd 2021

Live les geven voor 10.000 kinderen

Het stond niet op m'n bucket list, maar heb het er met terugwerkende kracht opgezet en gelijk afgevinkt! Na een hele grondige voorbereiding waarbij ik voor groep 2 t/m 4 en groep 5 t/m 8 een klei les van 45 minuten in elkaar had gezet ging het los. Best spannend om live les te geven, gewoon filmen en dat online plaatsen had ik al wel vaker gedaan. Dit was van een geheel andere orde en moest in 1 keer goed. Deze lessen mocht ik geven voor de verjaardag van Meester in Kunst samen met nog een aantal andere vakdocenten.

Het idee dat duizenden kinderen pieren, bootjes, smileys, huisjes, letters en nog veel meer hebben gemaakt is onbetaalbaar. Helemaal toen ik de foto's van klassen vol blije kinderen en hun werkjes ontving! Toen ik nog op de basisschool zat maakte het echt indruk als er iemand van buiten de school langskwam om wat te vertellen of te leren. Dat ik dit nu zelf mag doen en zo veel kinderen wat kan leren en inspireren met mijn passie is Genieten met een grote G.

Deze lessen en nog 3 andere kleilessen zijn de bekijken op het online platform van Meester in Kunst. Neem eens een kijkje als je iets in het onderwijs doet het is echt de moeite waard. Bovendien zijn het 2 hele leuke enthousiaste mensen die meer creativiteit in de klas stimuleren, want dat is essentieel voor de ontwikkeling onze kinderen!

Als extraatje heb ik 2 PDF leskaarten gemaakt om te printen of voor op het digibord in de klas.

Martin Pottjewijd 2021

Zoeken maar

Samen met onze dochter ga ik in het weekend vaak een wandelingetje maken door Beilen. Soms nemen we dan beeldjes mee en verstoppen we overal en nergens. Dit jaar hebben we dit 4 keer gedaan en de reacties van de mensen die het vinden zijn prachtig! Je moet er wel rekening mee houden dat lang niet iedereen de moeite neemt om even wat te laten horen. Eerst waren we een beetje teleurgesteld, maar zo door het jaar heen spreken mensen me aan en komen de verhalen los. Heel leuk om creaties gewoon weg te geven en op een later moment er mooie momenten voor terug te krijgen. Een soort van Karma actie zodat je in de toekomst op onverwachte momenten gratis blijdschap krijgt.

Dit zou voor bedrijven met een ludieke actie helemaal gaaf zijn. Lijkt het je iets? Neem contact op.

Martin Pottjewijd 2021

Dat moest gemaakt worden

Soms komt er op socialmedia iets voorbij waarbij er in m'n hoofd een energie van dat ga ik maken, dat ga ik maken, dat ga ik maken vrijkomt. Dit was zo'n moment. Sjanett de Geus waarbij ik al eens een podcast aflevering heb gedaan postte op zondagochtend een aquarel. Een week hard gewerkt en had zin om iets te maken, maar wist niet wat. Klei in de aanslag en een paar uur later stond het draakje of vriendje zoals ze hem noemt op m'n bureau. Via een berichtje alleen wat foto's gestuurd en wachten op de reactie. Heerlijk dat soort acties. En dat piemeltje!

Zo staan er al op heel wat bureau's, in kasten, op planken en speciale vitrines beeldjes van mij te pronken. Ik moet opletten dat de toon niet te euforisch wordt. Love my job! De wereld een beetje mooier maken omdat mensen genieten van wat ze gekocht of gekregen hebben.

Martin Pottjewijd 2021

Varkentje Rrund!

Klokhuis was en is nog steeds een geniaal programma. We zaten samen te kijken en toen kwam dit gore brutale varkentje voorbij en ik dacht die ga ik maken. Ergens in m'n hoofd dwarrelt het idee om ooit eens een aflevering met ze te maken. Wellicht was dit een al een stapje in die richting. Leuk om in de stijl van iemand anders te kleien en tekeningen/animatie om te zetten naar 3d in klei. Een hele uitdaging want je moet sommige dingen anders maken omdat het in de echte wereld gewoon niet mogelijk is. De motor was verreweg het gaafst om te maken.

Martin Pottjewijd 2021

Andere baan geschenk

Dit kunstwerk in opdracht maakte ik voor iemand die een nieuwe baan had gevonden en zijn oude werkgever wilde bedanken voor al fijne die jaren dienstverband. Het bedrijf Vantage Agrometius ontwikkeld o.a. software en hardware waarmee boeren hun akkers efficiënter kunnen bewerken doormiddel van GPS. Dat bracht mij op het idee om een op afstand bestuurbaar trekkertje te maken. Ik geloofde het bijna zelf en eigenlijk wilde ik het trekkertje houden! Leuk detail is dat de trekker eenvoudig losgemaakt kan worden zodat je er mee kunt spelen. Ik kon me voorstellen dat dit een behoefte zou zijn na het zien van het trekkertje, tenminste zo werkt dat in mijn hoofd. Dit kunstwerk heeft nu een mooie plek in de kantine van dit bedrijf.

Lees hier meer over dit project.

Martin Pottjewijd 2021

Nieuw verhaal?

Omdat Bravehorn gestopt is (hoe vaak moet ik dit nog voor mezelf herhalen?! Ergens voelt het nog alsof het niet helemaal gestopt is... Goed dat even terzijde.) had ik tijd om nieuwe verhalen te gaan ontdekken. De tijd waarin we leven schreeuwt wat mij betreft over terugkijken waar wij als mensen vandaan komen. De kennis van vroeger over de natuur, energie, spiritualiteit en dat soort zaken dreigt vervangen te worden door computer wijsheid. Op zich best handig al die techniek, maar zijn wij nog wel bezig zoals de natuur het ooit bedoeld heeft? Ik denk het niet. Het idee van dit Sjamaantje (een soort van natuur indiaantje) is dat hij opzoek gaat naar de wijsheid van vroeger. Wie weet gaat dit avontuur in 2022 beginnen. Voor nu leefde hij nog lang en gelukkig in een doosje op de plank in m'n atelier.

Martin Pottjewijd 2021

De kunst van eenvoud

Dit kunstwerk maakte ik in opdracht voor een heftig onderwerp, namelijk het overlijden van een kindje. Aan de hand van de vragenlijst kwamen een aantal symbolische dingen naar voren. Er zat in het ziekenhuis altijd een meeuw op de vensterbank en het wegvliegen van dit dier paste symbolisch bij dat het kindje er niet meer is. Eenvoud en symboliek was voor mij de invalshoek voor deze toch wel heftige opdracht. De eerste letter van de naam is verwerkt in het lint dat nog net in contact met de aarde is. Ik wilde graag het moment van overgaan naar de andere kant in dit beeld vastleggen. Vrijheid en niet meer ziek zijn, hoe heftig dat ook is.

Martin Pottjewijd 2021

Kerst vakantie!

In de kerstvakantie hebben onze dochter en ik samen een zwaard gemaakt. Puk bedacht hoe het er uit moest komen te zien en we maakten het samen. Ze neemt de natuur en de bescherming daarvan heel serieus en ze wil op dit moment ninja worden. Daaruit kwam het idee voor een natuurzwaard met blaadjes, een panter kop en andere versiersels. Heerlijk om zo samen bezig te zijn en het zwaard krijgt een mooie plek aan de muur op haar kamer.

Martin Pottjewijd 2021 Klei

Piet "Friet" met pensioen

Piet “Friet” de lokale patat legende uit Beilen ging met pensioen. Dat memorabele moment kon ik natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan! Bedankt voor meer dan 30 jaar even een vette bek halen bij 'T Luifeltje in Beilen.

Einde.

Oh en dan heb ik niet eens alles laten zien...
mocht je nog meer willen zien volg me via Instagram, Facebook of Linkedin.
Nu al zin om het jaaroverzicht 2022 te gaan maken, klaar kleien maar!

2021 jaaroverzicht deel 4 2021 jaaroverzicht deel 4
2021 jaaroverzicht deel 4