50 jaar pronkjuweel

Sietze de Vries Pronkjuweel orgel 50 jaar

Met recht een meesterwerk!

Soms krijg je een opdracht waarop je al lang zit te wachten. Van huis uit heb ik vroeger heel veel kerken en orgels gezien en daar is een deel van mijn passie voor architectuur en oude ambachten uit ontstaan. Dit kunstwerk is geïnspireerd op de Martini Kerk en het orgel in Groningen. Sietze speelt veel op dit orgel en noemt het ook wel het "Groene Monster". Tijdens het onderzoek naar dit orgel ben ik gaan begrijpen waarom hij het instrument zo noemt!

Het is bijna onmogelijk om dit hele project in 1 keer te overzien en te weten wat het eindresultaat zou worden. Daarom had ik besloten dat het eindresultaat echt fantastisch zou worden en ik het alleen nog maar hoefde te kleien. Dat was al een uitdaging en daarna kwam het schilderen en het kleurenpallet. Voor deze klus speciale verf gekocht en laagje na laagje begon het te worden waarop ik hoopte.

Wat een beest van een orgel zeg... en daarbij het vakmanschap van hoe het gebouwd is. Een grote eer om dit kunstwerk te maken en het komt op een prachtige plek tussen orgels en andere muziekinstrumenten te staan. De orgelmuziek van deze organist zit in het beeld omdat ik regelmatig zijn muziek heb opgezet tijdens het kleien en schilderen. De muziek in de onderstaande video is één van mijn favoriete improvisaties van Sietze.

Sietze is 50 jaar geworden en namens de familie heb ik dit mogen maken, waarvoor dank! Van harte gefeliciteerd.

De titel van dit kunstwerk komt voort uit hoe de orgels in de provincie Groningen genoemd worden: Pronkjuwelen in stad en ommeland. Hiervoor is een prachtige uitgave gemaakt welke ik samen met Sietze en Uitgeverij Boeijenga jaren geleden gemaakt heb. Prachtig dat alles zo samenkomt in één kunstwerk.

Pronkjuweel Sietze de Vries meesterwerk van klei

Net zoals bij een echt orgel heb je een zichtkant met goud en houtsnijwerk en een achterkant.

Pronkjuweel orgel Groningen Martini Kerk Sietze de Vries

Ik weet nog wel wat prachtige kerken en orgels die zo'n kunstwerk verdienen!

50 jaar pronkjuweel
50 jaar pronkjuweel