Martin Pottjewijd
09-11-2016
Beeld wijze uil ePersonality > the making of Overzicht Beeld wijze uil ePersonality > the making of

Beeld wijze uil ePersonality > the making of

Beeld van klei ePersonality Martin Pottjewijd

De opdracht


Ferina Lenters van het nieuwe bedrijf ePersonaliy (platform voor persoonlijke ontwikkeling) nam onlangs contact met mij op met de vraag of ik hun nieuwe mascotte van klei zou kunnen maken. Tijdens het telefoongesprek mailt ze me de ontwerpen die gemaakt zijn door Laura Peetoom. Ik bekijk de ontwerpen en ben tijdens het bellen al druk aan het nadenken over hoe het beeld zou kunnen maken. Het gaat om een vereenvoudigde uil die symbool staat voor wijsheid. Het beeld zal gebruikt worden op beurzen om publiek te trekken en visueel uit te leggen wat het bedrijf doet. Al snel kom ik tot de conclusie dat ik het kan maken en we ronden het gesprek af met de afspraak dat Ferina een offerte van mij ontvangt. In de offerte leg ik uit wat ik precies ga maken en nog dezelfde dag krijg ik antwoord dat het goed is.

Aan de slag

Het is heerlijk om te horen dat ik groen licht krijg en dat ik mag gaan gaan brainstormen. Goed, aan de slag dus! Papier, potlood, een gummetje en schetsen maar. Ondertussen doe ik onderzoek naar het bedrijf en lees de informatie van de klant door. Ik wil altijd eerst de context weten voordat ik aan de slag ga en dan komen de ideeën vanzelf.
Op de website van ePersonality zie ik veel foto's van bomen en lees in een blog dat je de natuur in kunt gaan om lekker te ontspannen. Kaart, uil, kaart, uil, kaart, uil, natuur, kaart, uil, uil, UIL, Boom! Potlood erbij en het idee uitwerken. De eerst schets is hopeloos... gum, gum, gum, even opstaan en naar buiten lopen Martin! Afstand nemen ook al is het maar een paar minuten en dan weer opnieuw beginnen. En hop, de ene na de andere gedachte krijg vorm op papier. De schets is klaar. Fotootje maken en een e-mail schrijven met daarin de schets en daarbij het verzoek om mij te bellen om een live reactie te geven. Tring tringeling tring plong (Beltoon), het is Ferina en ze is al enthousiast over het concept maar moet dit nog even bespreken. Lang verhaal kort gemaakt... het is goed gekeurd en ik ga kleien!


Scrollen maar

> Ja, nu mag je naar beneden scrollen als je het al niet gedaan hebt! :-)


Handwerk

De foto's die je hier onder hebt gezien zijn de belangrijkste stappen en daar tussenin bevinden zich nog ladingen details en handigheidjes die ik door de jaren heb uitgevonden. De opgedane ervaring van wat ik tot nu toe heb gemaakt is echt heerlijk! In het verleden heb ik regelmatig klei-creaties weg moeten gooien, bijvoorbeeld omdat bij het afbakken in de oven helemaal mis ging.
Het ontwerp voor deze wijze uil is strak en eenvoudig en daar zit precies de uitdaging in. Als er weinig lijnen en vormen zijn moeten ze wel allemaal raak zijn. Natuurlijk zitten er wel kleine oneffenheden in maar hey, het is klei hè! Dat vind ik nou net de charme ervan. Het hoeft ook weer niet helemaal strak te zijn. Mochten mensen ooit twijfelen wie het gemaakt heeft... de beelden zitten he-le-maal vol met mijn vingerafdrukken, vereeuwigd in de klei.

De overhandiging

De klant komt het beeld ophalen en is er heel blij mee. Het is voor mij altijd een beetje spannend wat de opdrachtgever er van vindt. Tijdens het maken kan ik op verzoek foto's sturen en je betrekken bij het hele proces. De klant vertelt me dat ze dit beeld aan zichzelf cadeau heeft gedaan en  dat het naast het serieuze deel van een nieuw bedrijf starten ook vooral leuk moet zijn. het is bijzonder om te horen dat mijn creatie voor de klant persoonlijk ook veel waarde heeft.

Ik hoop dat je het een interessant blog vindt en tot de volgende keer!

Groet,

Martin


Beeld ePersonality werkwijze


Nu weet je hoe zo'n beeld gemaakt wordt! :) Wil je ook een beeld voor uw bedrijf, neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Beeld wijze uil ePersonality > the making of