Blog

Kleiworkshop basisschool

Eergisteravond was ik nog tot ongeveer half 11 aan het voorbereiden. Heb ik alles? Het Excel lijstje nog een keer doorgelopen en alles op school klaar gezet. Nou oké ik was 1 ding vergeten… stickers met m’n logo welke ik op kaartje een Creall ansichtkaart heb geplakt zodat de kinderen en/of ouders mijn kleicreaties nog eens rustig kunnen opzoeken.

Lees verder...

09-07-2021
Martin Pottjewijd

10 dagen kunst verhalen

10 korte verhalen over kunst en kunstenaars die mij geïnspireerd hebben.

Lees verder...

10-02-2021
Martin Pottjewijd

Opgeruimd staat netjes

Ik zit met een 2e hands Ikea keuken kastdeurtje op m’n schoot schildjes te schilderen terwijl ik de uitzending van Matthijs gaat door weer terug zit te kijken. Afgelopen zaterdag avond heb ik alleen het eerste stuk gekeken waarin m’n beeldje van Marcel Lubbermans te zien was. Direct daarna was het druk op m’n telefoon met berichtjes en social media. Goed luisterend met en met een half oog kijkend schuift André van Duin aan. Een serieus gesprek over “for ever young” en al snel gaat het over ziek geweest zijn.

Lees verder...

25-01-2021
Martin Pottjewijd

De marktkoopman

In de verte hoor je: “Bloemkoluuuuunh! Vers van het land vandaag 2 voor 1 eurotje, jaaa beste mensen 2 voor ÉÉÉN EURO!”. Je ging naar de markt, had helemaal geen bloemkolen nodig en toch loop je naar de groente kraam en schaft 2 bloemkolen voor maar 1 eurotje aan. Ja het is al tegen het einde van de markt en we moeten vandaag toch groente eten. En zeg nou zelf twee bloemkolen voor maar één euro!

Lees verder...

24-08-2020
Martin Pottjewijd

Energie piek

Je leeft nog en hoe! Gezond en wel draai ik weer flink aan de knoppen van het leven. Dan wordt je op deze ochtend wakker met een vreemd onbestemd gevoel. Mijn bovenkamer is druk met het aanmaken van allerlei stofjes. Iets voor euforie, iets voor ontspanning, iets voor spanning, iets voor passie, iets voor bewustwording en dat allemaal tegelijk

Lees verder...

01-07-2020
Martin Pottjewijd

Het geheim van de smid en de hand van de meester

Het geheim van de smid en de hand van de meester. Ken je het verhaal over het paard van Troje? Het is één van de bekendste verhalen over slimheid, sluwheid en lef. Een krachtige metafoor voor een kunstje dat ik toepas en ik graag wil uitleggen. Ik heb nog nooit een paard van klei gemaakt en al helemaal niet een hol paard gevuld met soldaten met een geheim luik in zijn buik. Nou ja dat is niet helemaal waar. Ooit lang geleden heb ik op een beurs in Duitsland een paard gemaakt.

Lees verder...

26-06-2020
Martin Pottjewijd

Praten over koeien... #bravehorn

Vanmiddag had ik een afspraak met iemand die ik in het ondernemerschap en privé hoog heb zitten. Hij is voor mij een klankbord waar ik zo nu en dan mee afspreek om vragen te stellen en mijn plannen te toetsen. Dit keer ging het over mijn kudde die ik natuurlijk heb meegenomen naar de brouwerij van Maallust bier. Voordat ik de kans kreeg om uit te leggen wat ik met deze kudde aan het doen ben draaide een mevrouw die achter ons zat zich om. Oh wat leuk zeg! En direct pakt ze een koetje op en vraagt me wat het is. Ik leg op mijn beurt het verhaal uit en zie twinkelingen in haar ogen en in die van mensen om ons heen.

Lees verder...

11-07-2019
Genieten

Doodle Clay Creative World Frankfurt

De auto vol geladen en om half 7 in de ochtend vertrek ik weer naar de Creative World beurs in Frankfurt. Deze beurs is één van de belangrijkste en grootste beurzen op het gebied van creatieve gebruiks- en verbruiksmaterialen. De bezoekers en heel soms zelfs in traditionele kleding komen uit de hele wereld. Voor Havo b.v. sta ik dit keer de Doodle Clay te demonstreren samen met een collega.

Lees verder...

09-02-2018
Martin Pottjewijd

Vertrouwen om verder te bouwen

Leuk dat u de tijd neemt om dit blog te lezen. Mijn naam is Martin Pottjewijd en ik ben grafisch vormgever en kleikunstenaar. Graag neem ik u mee op de ontdekkingstocht van mijn kleipassie. Als ik op dit moment terug kijk naar waar ik nu sta ben ik al lang aan het bouwen aan mijn droom. Twijfel en passie gaan samen op in dit verhaal. Het begon 15 jaar geleden toen ik voor het eerst polymeerklei in handen had. Een wonderlijke substantie waarmee je prachtige dingen kunt maken! Het liefst maak ik gebouwen en eigenlijk is dat heel logisch. Kastelen, paleizen, huizen, torens en architectuur zijn de rode draad in mijn leven. Als ik in een grote stad loop kijk ik meestal omhoog naar al het vakmanschap uit vervlogen tijden. Prachtige architectuur tegenover schreeuwerige etalages.

Lees verder...

01-08-2017
Martin Pottjewijd

Mijn verzameling klei gereedschappen

Door de jaren heen heb ik een bonte verzameling klei gereedschappen bij elkaar verzameld. Hierbij waarschuw ik alvast dat een van de hak op de tak verhaal is. 1. Kartelmesje voor grote dakpannen en ook erg handig voor het maken van kartelrandjes aan kleding van klei. Deze mesjes worden gemaakt door Polyform Products en door de fijne samenwerking kan ik zo nu en dan wat tools uitzoeken. Ieder jaar in januari kan ik weer eventjes shoppen in de beurs stand van Polyform op de Creative world. 2. Kartelmesje voor kleine dakpannen en ook erg handig voor het maken van kartelrandjes aan kleding van klei.

Lees verder...

12-07-2017
Martin Pottjewijd

Functioneel niks doen en jeukende handen...

Al een paar dagen heb ik ’s avonds vrij! Functioneel niks doen zeg maar. De afgelopen maanden ben ik heel druk geweest en moet mezelf dwingen om weer op te laden. Ik barst van de inspiratie en energie om te creëren en toch mag ik even een paar dagen niks doen. Dat “niks doen” is heel moeilijk voor me, omdat ik eigenlijk altijd wel bezig ben met ontwerpen of boetseren. Goed nadenken en tot rust komen om tussen al die ideeën en mogelijkheden weer wat focus te vinden.

Lees verder...

09-03-2017
Martin Pottjewijd

Communicatie expert Sessie Windesheim

Gisteravond mocht ik als expert aanschuiven bij een brainstorm sessie voor het Windesheim in Zwolle. Samen met nog 5 andere experts uit het communicatievakgebied hebben we gesproken over hoe wij denken over het onderwijs en de toekomst daarvan. Communiceren over communicatie dus... of beter gezegd met passie vertellen over wat wij doen als experts. Het feit dat ik aan mag schuiven bij zo'n sessie is voor mij een geweldige kans om mijzelf te spiegelen aan andere collega's...

Lees verder...

03-03-2017
Martin Pottjewijd

Beeld wijze uil ePersonality > the making of

Ferina Lenters van het nieuwe bedrijf ePersonaliy (platform voor persoonlijke ontwikkeling) nam onlangs contact met mij op met de vraag of ik hun nieuwe mascotte van klei zou kunnen maken. Tijdens het telefoongesprek mailt ze me de ontwerpen die gemaakt zijn door Laura Peetoom. Ik bekijk de ontwerpen en ben tijdens het bellen al druk aan het nadenken over hoe het beeld zou kunnen maken. Het gaat om een vereenvoudigde uil die symbool staat voor wijsheid. Het beeld zal gebruikt worden op beurzen om publiek te trekken en visueel uit te leggen wat het bedrijf doet. Al snel kom ik tot de conclusie dat ik het kan maken en we ronden het gesprek af met de afspraak dat Ferina een offerte van mij ontvangt.

Lees verder...

09-11-2016
Martin Pottjewijd

En hoe nu verder?

Mag ik je meenemen in mijn persoonlijke denkwereld en het blog afsluiten met een vraag? Men vindt mijn kleicreaties mooi en ook heel knap gemaakt! "Dus je maakt de wereld een beetje vrolijker Martin?" JA! "Nou ik wordt er heel vrolijk van en echt heel gaaf, succes Martin!" Dit krijg ik vaak te horen en dat is natuurlijk erg fijn, maar je koopt er weinig voor. Dit klinkt misschien een beetje negatief of vanuit de hoogte... dat is zeker niet de bedoeling. Je bent ondernemer, het werk is echte passie en je moet geld verdienen. Het liefst heb je uitsluitend droomklanten en alleen maar gave opdrachten. Mijn werk is fantastisch en heb al veel droomklanten dus eigenlijk heb ik het best goed voor elkaar. En dan toch zo'n blog schrijven over dat je nog meer wilt? Ik gooi mezelf hierbij in het diepe en laat het aan jou de lezer over om de dialoog te starten. Ooit ben ik begonnen met klei en heb nu het probleem dat ik niet weet hoe het verder uit te bouwen.

Lees verder...

20-10-2016
Help bij mijn zoektocht.

Knuffel voor Spieren voor Spieren

Een paar maanden geleden kreeg ik een telefoontje van "We-r-Hugs" uit Veghel. Dit bedrijf schakelt mij in als er een nieuw knuffel ontwerp gemaakt moet worden. Op zich al een bijzonder verhaal hoe deze leuke samenwerking tot stand is gekomen, maar het gaat over deze knuffel. Meneer de Beer is een knuffel die heel veel steun heeft gegeven aan een ernstig ziek kind. Een zeer speciale opdracht en uitdaging.

Lees verder...

14-10-16
Martin Pottjwijd

In de krant

Het begon met een een bezoekje aan de tandarts, waarvan ik eerder een afspraak vergeten was. Het was al even geleden sinds de laatste check, dus ik wat een tikkeltje onzeker of de tandarts wel blij zou zijn met mijn tandenpoets activiteiten. Nou potverdikkie de tandarts was blij en tevreden over de algehele staat van mijn gebid. Helemaal tevreden stapte ik op fiets en bedacht ach laat ik ook gelijk maar langs de kapper gaan. Even mijn haar en baard laten bijwerken bij Studio Marilyn in Beilen. Op Facebook had ik gelezen dat daar een nieuwe kapper uit Syrie aan het werk was die ook zeer bedreven is in het barbiersvak. Dus ik zet mijn fiets voor de deur en loop een volle zaak binnen... allemaal bedrijvigheid en een andere sfeer als normaal. Wat blijkt, het Dagblad van het Noorden is aanwezig om een interview en fotoreportage van de Syrische kapper te maken.

Lees verder...

08-10-2016
Martin Pottjewijd

Interview Dagblad van het Noorden

Martin Pottjewijd uit Beilen is kleikunstenaar. Van oenige fruitpopjes tot gedetailleerde kastelen. "Als dit allemaal in mijn hoofd blijft is dat niet gezond".

Lees verder...

07-10-2016
Martin in het Dagblad van het Noorden

Nooit meer een bonnetje kwijt

Op een mooie dag ben ik gootsteenontstoppers gaan maken, nouja ik weet niet eens meer of het wel een mooie dag was, het kan maar zo zijn dat het midden in de winter was of een druilerige herfstochtend. En toch was het een mooie dag! Waarom? Nou dat zal ik je vertellen, als ondernemer moet je natuurlijk de administratie op orde hebben! Elk kwartaal zorg ik braaf dat alle inkomende en uitgaande facturen en bonnetjes op orde zijn. Lange tijd was het zo dat ik al mijn bonnetjes in mijn portemonnee bewaarde en op een grote stapel op kantoor. Maar dat is toch helemaal niet handig Martin?! Hey dat klopt en daar heb ik onlangs deze prachtige oplossing voor bedacht! De Presse Papier extra ultra large 9000 met voetstuk en degelijk uitgevoerd. 9000??? Ja de marketingafdeling adviseerde mij om het een hoog nummer te geven om het extra degelijk te laten lijken.

Lees verder...

05-10-2016
Martin Pottjewijd

Workshop fruit met emoties

Namens Havo/Creall heb ik tijdens "Het Jonge Kind Event" bij de Rolf Groep in Apeldoorn een klei workshop gegeven aan docenten uit het basisonderwijs. Het doel van deze workshop was om leerkrachten te inspireren en te laten zien hoe je met eenvoudige technieken leuke en aansprekende kleiwerkjes kunt maken. We hebben gewerkt met Creall Therm Junior. Dat is een polymeer klei die in een gewone oven kan worden gebakken op 130 graden.

Lees verder...

26-09-16
Fruit met emoties

Meet Martin Pottjewijd

Hi I am Martin Pottjewijd, I have my own graphic design company for 11 years now, designing in the digital world is really great but… I felt the need to create with my hands. About 8 years ago I wrote a wish list for Christmas and somehow I wrote polymer clay on this list. So I got a starter skit with 6 pieces of clay and 3 sculpting tools from Santa. I bought more clay, started looking for new tools and bought more clay! Sculpting, sculpting, sculpting, more clay and more tools...

Lees verder...

18-04-2016
Martin Pottjewijd

Het nieuwe jasje van de Stijlmeester

Het begon allemaal bij een businessclub waar ik met Arnold en Krijno een paar hele leuke gesprekken had. Natuurlijk had ik al even gekeken hoe de huisstijl van dit bedrijf er bijstond… en mijn conclusie was dat er ruimte voor verbetering was. Maar hoe breng je dat goed over zonder het huidige af te branden?! Eerst maar even verstandig mijn mond houden en kijken of er een klik is als mens. En ja hoor die was er, van het ene onderwerp naar het andere en voor dat ik het wist hadden we leuke en zeer interessante gesprekken.

Lees verder...

14-04-16
Martin Pottjewijd
Blog