Martin Pottjewijd
03-03-2017
Communicatie expert Sessie Windesheim Overzicht Communicatie expert Sessie Windesheim

Communicatie expert Sessie Windesheim

Expert sessie communicatie Windesheim


Gisteravond mocht ik als expert aanschuiven bij een brainstormsessie in het Windesheim te Zwolle. Samen met nog vijf andere experts uit het communicatievakgebied hebben we gesproken over hoe wij denken over het onderwijs en de toekomst daarvan. Communiceren over communicatie dus... of betergezegd met passie vertellen over wat wij doen als experts. Het feit dat ik aan mag schuiven bij zo'n sessie is voor mij een geweldige kans om mijzelf te spiegelen aan andere collega's.

Als voorbereiding kregen wij de vraag om de functies en rollen van de toekomst te formuleren. Dit mocht je doen doormiddel van vacatures die op dit moment beschikbaar zijn of om zelf een functie te omschrijven. Als creatief ZZP-er heb ik niet echt te maken met vacatures of extra personeel. Dus ik vroeg mij al af of ik wel van toegevoegde waarde kon zijn bij deze brainstormsessie. Over communicatie als vak en als skill heb ik zeker wel een mening! Dus hup hup Martin je gaat gewoon heen en laat je inspireren! Je hebt jezelf tenslotte voorgenomen om dit jaar nieuwe dingen te gaan doen. Dingen ja! Geen idee wat er op mijn pad komt, maar wel openstaan voor kansen, gesprekken en mooie ontmoetingen. 

De avond begon met bami eten wat ik eergisteren ook al had gegeten en wat er thuis ook gegeten zou worden. Mijn schoonouders passen donderdags om de week op Puk en koken dan ook bij ons. Dus ik was blij dat ik buiten de deur ging eten... :) Goed, de bami was lekker en de sessie kon beginnen. Het programma werd uitgelegd en we begonnen met een voorstelronde. Heel veel verder dan de voorstelronde met veel diepgang zijn we niet gekomen. Iedereen vertelde met passie over wat communicatie voor hem of haar betekend in het werk en privé. Allemaal interessante invalshoeken vanuit verschillende disciplines die eigenlijk allemaal dezelfde strekking hadden. De digitale ontwikkelingen zijn geweldig en dat moet zeker in het onderwijs een goede plek krijgen, maar de menselijke factor van “zijn wie je bent” is het belangrijkst! Communiceren kan tegenwoordig op zoveel manieren en in de toekomst zal dit steeds blijven veranderen. Wat gelijk blijft is dat we allemaal mensen zijn en de behoefte hebben aan echte verhalen en gesprekken. Vanachter je beeldscherm communiceren is natuurlijk niet verkeerd, de wereld ligt echt aan je voeten. 

Tot mijn verbazing had ik veel van de onderwerpen die aanbod zijn gekomen al opgeschreven in het voorbereidingsdocument. Nou ja stomverbaasd... Blij is een betere omschrijving, want het betekend dat ik een goed beeld heb van wat er speelt en welke zaken belangrijk zijn. Als kleine zelfstandige kan je jezelf niet vaak spiegelen aan andere ondernemers die het zelfde doen. Iedereen is op zijn manier uniek en verdient als het goed is met veel passie zijn brood. Dat was ook precies de reden waarom ik ben uitgenodigd. Met veel passie en gebaren heb ik verteld over wat ik doe en hoe ik gaande weg goed heb leren communiceren. Het grafische ontwerp is communicatie voor mijn klanten en de combinatie tussen ontwerp en mijn klei creaties maakt mij uniek.  De behoefte om in de echte wereld met je handen bezig te zijn en zo mensen blij maken. Natuurlijk ook om geld te verdienen, maar in de eerste plaats mensen deelgenoot te maken van wat ik doe. Het proces is eigenlijk nog belangrijker dan het eindresultaat.

We hebben in een paar uur tijd veel besproken en tijdens de sessie werd er met drieman sterk op verschillende manieren genotuleerd. Mooie inzichten en iedereen was zichtbaar vanuit zijn kracht aan het vertellen. Nu denk je misschien dus het was alleen een avond met een voorstelronde? Ja dat klopt. Maar bij het voorstellen van wie je bent en wat je doet kon je inhaken of werden er vragen gesteld. Over de inhoud van de avond kan ik niet zoveel vertellen omdat het natuurlijk een brainstormsessie was. Maar inspirerend was het zeker! Ik hoop dat wij zo een steentje hebben kunnen bijdragen aan een mooie toekomst van de studenten.

In de auto terug naar huis zat ik nog na te stuiteren van de leuke en interessante avond. Wat heb ik toch een gaaf vak en wat fijn dat wat ik doe indruk maakt. Gelijk met mijn broertje gebeld om dit avontuur te delen. We hadden zo’n leuk gesprek dat ik op de snelweg mijn afslag voorbij ben gereden. Dat gebeurd me eigenlijk nooit… De eerste afslag een 180 graden bocht en naar huis. Net of ik iets langer nodig had om deze avond op me te laten inwerken.

Ondernemen doe je door constant te communiceren en te leren. De vrijheid om precies dat te doen wat je passie is en daarmee de wereld een beetje mooier maken.

Dus bedankt Windesheim voor de tijd en het luisteren naar ons!

Communicatie expert Sessie Windesheim