Martin Pottjewijd
09-02-2018
Doodle Clay Creative World Frankfurt Overzicht Doodle Clay Creative World Frankfurt

Doodle Clay Creative World Frankfurt

Doodle Clay Martin Pottjewijd Creative World Frankfurt

Dag 1: De auto vol geladen en om half 7 in de ochtend vertrek ik weer naar de Creative World beurs in Frankfurt. Deze beurs is één van de belangrijkste en grootste beurzen op het gebied van creatieve gebruiks- en verbruiksmaterialen. De bezoekers en heel soms zelfs in traditionele kleding komen uit de hele wereld. Voor Havo b.v. sta ik dit keer de Doodle Clay te demonstreren samen met een collega. Vorig jaar stonden we nog met dummie verpakkingen en een pril concept voor de Doodle Clay. Inmiddels zijn we een jaar verder en het product is afgelopen jaar gelanceerd in Nederland en België. We hebben samen de Doodle Clay stevig in de markt gezet en het “Doodle virus” begint zicht al te verspreiden. Veel beurzen, voorbeeldwerkjes en workshops later is het nu tijd voor de rest van de wereld om kennis te maken met dit geweldige klei product!

Vandaag de beursstand inrichten met 2 pallets vol producten en voorbeeld werkjes. Het is altijd even op gang komen en overal om je heen worden dozen opengetrokken. Wat moet ook al weer waar en wat was het plan voor dit jaar ook al weer?! Het wordt er eerst altijd minder op voordat het mooi gaat worden. En voordat je het door hebt begint het vorm te krijgen en is ons thuis voor 4 beursdagen weer helemaal ingericht.

Dag 2: We doodlen wat af met z’n allen. Morgen een Doodle Clay  workshop/demo geven aan ongeveer 40 mensen uit alle hoeken van de wereld. Erg veel zin in en ook wel een klei(n) beetje spannend. Vandaag heb ik de workshop die ik morgen zal gaan geven voorbereid. Het is mijn bedoeling om een leuk doodle werkje te maken waarin ik een aantal basis technieken kan uitleggen. Ook probeer ik rekening te houden met mensen die al vaker met klei gewerkt hebben. Kortom het moet een leuk werkje zijn en er ook nog wat van opsteken. Met de timer op mijn telefoon ernaast heb ik 3 werkjes gemaakt om een mooie compositie te bepalen. Mijn timer geeft aan dat ik het werkje in 8 minuten kan maken. Tijdens de workshop moet ik me dus inhouden en techniekjes heel langzaam uitleggen en laten zien. Het komt vast wel goed Martin… je weet precies wat Doodlen is en de presentatie zelf heb je nu al 8 keer in je hoofd doorgelopen. Het begint nu wel al te borrelen voor de dag van morgen! Het is spannend en heel gaaf om dit te gaan doen. Voor mij is het weer een grote stap iets te doen wat weer helemaal nieuw is. Ik weet nog dat ik hier 6 jaar geleden op de beurs begon voor Havo b.v. en echt niet had kunnen voorstellen dat ik nu al zoveel met klei heb kunnen doen!

Dag 3: Een dag van gezonde spanning en ook vertrouwen. Om 1 uur vandaag dé Doodle Clay workshop geven voor ongeveer 45 mensen. Een paar dagen geleden had ik al een verhaaltje uitgeschreven waarvan ik toen al wist dat ik het tijdens de presentatie toch anders zou gaan vertellen. Desalniettemin toch belangrijk om het even uit te schrijven om een soort van rode draad te hebben. De beurs was onrustig begonnen omdat we in Ermelo op de zaak alle workshop spullen goed hadden voorbereid. Voor alle deelnemers een doosje + sticker met afbak instructie, klei gereedschap, klei en een foldertje. Dit alles keurig in een grote doos gedaan en ergens is het misgegaan… Bij het uitpakken van de pallets zat mijn workshop doos er niet tussen. KAK! Gelukkig hebben we fijne lieve collega’s die met heel veel spoed alles hebben verzameld op de zaak en aan een collega meegegeven die nog naar Frankfurt komt. De doos was wel op de beurs, maar dus op de verkeerde beurs in Nürnberg die later deze week zal plaatsvinden… Een paar lichte paniekaanvallen later is alles voorbereid en ik kan de workshop gaan geven.

Half 1
Het is half één en tijd om alle spullen te pakken om te vertrekken naar de presentatiezaal. We hadden al afgesproken dat ik gewoon relaxed kon wachten totdat de andere workshop is afgelopen. Jammer genoeg ging het al een beetje mis... de presentatie die we hadden voorbereid was niet in het bezit van de beursorganisatie en dus moest een collega vanuit Nederland op het laatste moment met nog 10 min op de klok alles in het werk stellen om de presentatie als nog onze kant op te krijgen. Stress dus... maar door wat vliegensvlugge acties van collega's in Ermelo was de presentatie 1 minuut voor aanvang toch nog gemaild. Wij gingen er vanuit dat de dame die de workshops begeleide een toelichting zou geven over de Doodle Clay. Die vlieger ging dus niet op... en ik zei laat maar aan mij over ik praat het wel aan elkaar. Op de een of andere manier was ik rustig en gespannen tegelijkertijd. Ik krijg een microfoontje op mijn hoofd met een vet stoer kastje aan mijn riem en moet opkomen. Klik aan! Het uurtje van de productpresentatie, de workshop en afsluiting in het Duits omdat de gastvrouw het publiek in het Duits toesprak en ik daarom ook ineens Duits stond te praten.

2 uur
Het is 2 uur en het zit er op! Pffffffffffffffffffffffffff stuiter stuiter stuiter! Na een flink aantal high fives en knuffels van collega’s heb ik het gewoon gedaan! Ik denk dat er minimaal 100 man in de zaal aanwezig waren en dus heel wat gespannen oogjes op je gericht vol verwachting op een leuke leerzame workshop. Het kwam nog in mij op dat er een lege zaal zou zijn en de workshop een flop zou worden. Ja er schiet van alles door je heen tijdens de voorbereidingen. Goed dat was dus niet het geval we kwamen zelfs stoelen en tafels tekort. In een ooghoek zag ik mijn collega's staan met camera's in de aanslag en de duimpjes omhoog.

Het was echt ZO ONTZETTEND gaaf om dit te doen. En voor mijzelf weer een flinke stap gemaakt door dit gewoon maar te doen. Wat kan je gebeuren?! Ik spreek mijn talen goed en kleien kan ik met mijn ogen dicht. Het zit er op zeg tegen mezelf: "Gast je hebt het gewoon geflikt!". Hup alle spullen weer inpakken en samen lopen we weer naar de beursstand. Lekker zitten en eventjes een blikje drinken en de adrenaline spiegel weer wat naar een normaal peil zien te krijgen. Veel gave reacties gehad en MAN MAN MAN wat was dit genieten zeg. En vooral achteraf... had even het gevoel alsof ik kon vliegen.

Fotoshoot
En ik was nog maar net bijgekomen van deze geweldige ervaring of de volgende persploeg stond al weer klaar bij onze stand. Dit keer met 2 figuranten en een fotograaf die om ons heen loopt en vanuit alle hoeken foto's aan het maken is. Of ik wel zo wil zitten en dit of dat wil doen. De setting omgooien en de figuranten van plek wisselen. Niet zo heel spannend meer zo’n fotoshoot en heel leuk om te doen. Ineens heb ik geen collega’s meer en ze staan allemaal in een rijtje rondom de stand. Ik krijg aanwijzingen van de fotograaf en we moeten in allerlei houdingen gesprekken voeren over de Doodle Clay. Het product zo vasthouden en dan net weer anders. In een flits schiet er een collega voorbij die nog net even de Doodle Clay koker vol in beeld zet. Weet nog goed dat ik een paar jaar geleden dezelfde mensen ook al aan de stand had en ik peentjes zweette van de spanning. Nu zonder arrogant te klinken (zeg het er maar even bij) is het gewoon leuk om aandacht te krijgen van de pers. En de Doodle Clay verdient die aandacht ook!

’S avonds in het hotel kan ik amper slapen en doe om half 1 nog even een wandelingetje in het park tegenover ons hotel. Het laatste beetje adrenaline is op en kan met een hele grote glimlach gaan slapen! Nou nog één laatste beursdagje lekker kleien, veel praten en het is alweer voorbij.

Leuk dat je het weer gelezen hebt en tot een volgend klei avontuur!

 

Martin Pottjewijd Creative World 2018 Frankfurt Doodle ClayMartin Pottjewijd Creative World 2018 Frankfurt Doodle ClayMartin Pottjewijd Creative World 2018 Frankfurt Doodle ClayMartin Pottjewijd Creative World 2018 Frankfurt Doodle Clay

Doodle Clay Creative World Frankfurt