Fruit met emoties

Namens Havo/Creall heb ik tijdens "Het Jonge Kind Event" bij de Rolf Groep in Apeldoorn een klei workshop gegeven aan docenten uit het basisonderwijs. Het doel van deze workshop was om leerkrachten te inspireren en te laten zien hoe je met eenvoudige technieken leuke en aansprekende kleiwerkjes kunt maken. We hebben gewerkt met Creall Therm Junior. Dat is een polymeer klei die in een gewone oven kan worden gebakken op  130 graden.

Het leuke van werken met docenten is dat ze vlot van begrip zijn en daardoor vrijwel direct aan de slag gaan. Dat is heel fijn om te zien want dat betekent dat ze snel vertrouwd zijn met het materiaal. Hop hop hop en voordat je het weet staat er weer een lading fruit klaar om de oven in te gaan. Mijn voorbeeldwerkjes zijn natuurlijk weer veel te netjes en te strak... maar hey! Het gaat erom dat er lekker gewerkt wordt en het eindresultaat is altijd goed. De één zit heel geconcentreerd een boze aardbei te maken en de ander maakt lachend een banaan! Leuke mensen die onderwijzers en mooi om te zien dat het karakter van de docent terugkomt in het kleiwerkje.

Naast de workshop hebben wij het complete klei- assortiment gepresenteerd zodat men het materiaal kon voelen en uitproberen. Met de creatieve materialen van Creall is het natuurlijk belangrijk dat je het kunt ervaren. Voor kinderen is het belangrijk om met de handen bezig te zijn, het eindresultaat is minder belangrijk. Het gaat er om dat kinderen hun motorische vaardigheden ontwikkelen door middel van bijvoorbeeld boetseren. In dit geval krijgen ze nog een extra lesje over hoe je emoties met klei kunt laten zien . Hiervoor heb ik gekozen voor fruit omdat dit eenvoudige basisvormen zijn.

Klei workshop Fruit met emoties

De voorbeelden in het groot zijn gemaakt met Creall Therm Junior.

Van klei naar het workshop resultaat

Hier zijn de voorbeeldwerkjes te zien, samen met het eindresultaat, dat in een handig doosje meegenomen kan worden.

Voorbeeldkaarten workshop fruit met emoties

Voor deze workshop is een leskaart gemaakt door marketingpraktijk Z21 uit Haaksbergen. Op de voorzijde zijn de stappen weergegeven .Voor deze dag kon dat heel minimaal  uitgevoerd  worden omdat ik voor de uitleg bij de workshop aanwezig was. Op de achterkant staat omschreven hoe deze kaart aansluit bij de leerdoelen uit het onderwijs.

Appel peer aardbei perzik emoties

En nog even een groepsfoto als afsluiting.

Fruit met emoties Fruit met emoties
Fruit met emoties