Het Friese Statenjacht

Het Friese Statenjacht

Wat een fantastische opdracht!

Het Friese Statenjacht

De tuigage maken was een leuke uitdaging en dat is ook het enige dat niet van klei is.

Dit Friese Statenjacht in opdracht gemaakt als geschenk voor iemand die met veel passie zeilt op dit prachtige schip. Het gehele schip met uitzondering van de touwen is gemaakt van klei en daarna geschilderd. Het is eenvoudig om jezelf als kunstenaar te verliezen in details en dat is met deze klus meer dan gelukt. Alle techniek die ik tot nu toe heb opgedaan toegepast en nog flink bijgeleerd. De zeilen gemaakt met leer effect klei, originele bouwtekeningen bestudeerd en veel test opstellingen gemaakt om te zorgen dat de mast en zeilen mooi op spanning blijven staan. Om eerlijk te zijn heb ik met het maken van de knoopjes gesmokkeld omdat ik de mastworp nog steeds niet onder de knie heb, maar een kniesoor die daar over zeurt lijkt mij.

Mezelf echt oprecht verrast met deze klei creatie! Bij het bestellen van stolpen zoek ik altijd een paar bijzondere formaten uit en wacht rustig af totdat de opdracht voorbijkomt waarbij het perfect past! Ik wist niet dat in deze stolp een echt ouderwets jacht terecht zou komen en toen het eenmaal klaar was mezelf even flink geknepen. Ja je hebt het echt gemaakt.

Een fraai stuk Friese geschiedenis vorm gegeven met een creatieve en persoonlijke draai. De zeehond staat voor Nederland en de dolfijn voor de verre reizen die de ontvanger van dit beeld maakt. Niet met dit schip, want het jacht is in het echt niet oceaanwaardig. Of misschien als de winden en de zee rustig genoeg zijn dat je een heel eind komt. Die fantasie laat ik graag aan de kijker over.

Het Friese Statenjacht Martin Pottjewijd gemaakt van klei

Maar goed dat er een stolp overheen staat anders vaart het schip zo weg.

Het Friese Statenjacht

Een persoonlijk kunstwerk op maat in een stolp ook iets voor jou?
Neem contact op.

Het Friese Statenjacht Het Friese Statenjacht
Het Friese Statenjacht