Martin Pottjewijd
08-10-2016
In de krant Overzicht In de krant

In de krant

Martin Pottjewijd Bedankt!

Het begon met een een bezoekje aan de tandarts, waarvan ik eerder een afspraak vergeten was. Het was al even geleden sinds de laatste check, dus ik wat een tikkeltje onzeker of de tandarts wel blij zou zijn met mijn tandenpoets activiteiten. Nou potverdikkie de tandarts was blij en tevreden over de algehele staat van mijn gebit. Helemaal tevreden stapte ik op fiets en bedacht ach laat ik ook gelijk maar langs de kapper gaan. Even mijn haar en baard laten bijwerken bij Studio Marilyn uit Beilen. Op Facebook had ik gelezen dat daar een nieuwe kapper uit Syrië aan het werk was die ook zeer bedreven is in het barbiers vak. Dus ik zet mijn fiets voor de deur en loop een volle zaak binnen... allemaal bedrijvigheid en een andere sfeer dan normaal. Wat blijkt, het Dagblad van het Noorden is aanwezig om een interview en fotoreportage van de Syrische kapper te maken.

"Mag ik je wat vragen" vraagt de journaliste? Euhh ja natuurlijk zeg ik, "kom je hier vaker"? Ja ik kom hier al bijna 28 jaar en ik dacht laat mijn baard en haar laten knippen door Zakaria (De Syrische man). Oh ik ben aan de beurt en mag plaats nemen bij David mijn vertrouwde kapper. Na een vlotte en Nederlands efficiënte knipbeurt van een kleine 15 minuten mag ik naar het volgende station. Nog helemaal in de snelle en vlotte flow neem ik plaats in de kappersstoel van Zakaria. Hij woont net iets meer dan een jaar in Nederland en ik vermoed dat hij gevlucht is. Hier heb ik niet op doorgevraagd omdat ik het op de één of andere manier niet gepast vind. Hij staat hier om zijn werk te doen en is er verdraaid goed en vooral anders in. 3 soorten scharen, 4 kammen, 2 soorten tondeuses, een apparaat dat hij op zijn hand doet en je een hoofdmassage geeft, 2 soorten crèmes, een touwtje voor je oor haar, 2 soorten scheermesjes, scheerschuim, een haarwasbeurt (Oh was ik vergeten daar begonnen we mee). Ik zei nog maar ik heb mijn haar gisteravond nog gewassen. Niet belangrijk… ok nou relaxt lekker warm water en met een handdoek op mijn hoofd neem ik plaats in de kappersstoel. Ja zijn jullie er nog? Het ging toch over dat je in de krant komt?

Juist. Nou na deze ervaring die ik overigens van harte kan aanbevelen! Als man zijnde een opknapbeurt (schoonheidsbehandeling klinkt niet stoer) krijgen is heul fijn! Tot aan de wenkbrauwen aan toen he! Goed... ja de krant, na de opknapbeurt nog even aan de tafel met de journaliste gaan zitten. Een paar vragen beantwoord en het was tijd om mijn visitekaartje te geven. Dat speelde al door mijn hoofd tijdens het beantwoorden van de vragen. “Mag ik brutaal zijn en je mijn eigen visitekaartje geven?” En met dat ik het zeg druk ik haar al het visitekaartje in de handen. Een jaar geleden heb ik al eens contact gezocht met het Dagblad van het Noorden maar nooit wat gehoord. Ik ben grafisch vormgever en kunstenaar en zou graag een artikel in de krant willen. Nou dat zou kunnen, ik zal eens op je website kijken, maar eerst ga ik over een week op vakantie voor een maand. Zal ik je daarna bellen om een afspraak te maken? “Slik” Ja dat is goed en het zou echt heel gaaf zijn! Kijk ook even op mijn Facebook pagina en Instagram daar deel ik mijn meest recente werk en andere creatieve dingen. Ze zegt "oké ik zal gaan kijken en we spreken". Hele fijne vakantie en ik stap de kapperszaak uit. Stap op mijn fiets en met een goed gevoel fiets ik naar huis.

Maandag ochtend 3 oktober werd ik gebeld door Rosa Timmer van het Dagblad van het Noorden met de vraag of ze donderdag langs kunnen komen. Even omschakelen Martin… Oh hoi goede vakantie gehad?! Ja was heel mooi, ik heb jouw website bekeken en wil graag een artikel over je maken, schikt het komende donderdag? Ja natuuuurlijk zeg ik. Oké leuk, we willen ook een filmpje maken kan dat? Euhhh ja natuuurlijk zeg ik. Nou mooizo dan tot donderdag! Ok tot donderdag en bedankt hé zeg ik! Pffffff even opstaan dwaas van me afkijkend doe ik een soort van vreugde dansje in mijn kantoor. De krant... een artikel aanstaande donderdag! Ohhh damn dan moet mijn site nog klaar gemaakt worden, kantoor netjes maken en naar de kapper! STOP DE PERSEN! Ik zet HARD een muziekje aan en begin gelijk een letterbak aan de muur te schroeven. Deze zet ik helemaal vol met mijn kleine beeldjes en kom in de juiste flow om mijn kantoor aan te pakken. Eerst het mooier maken dan alles overhoop en weer netjes maken. Korte uitleg: ik was voor onze zomervakantie al begonnen met het ombouwen van het kantoor. Na de vakantie zoveel mooi werk dat ik gelijk aan de slag moest. Tijdens de vakantie alle stekkers er uitgetrokken met als gevolg dat tijdens een computer check op de laatste vakantiedag mijn netwerk niet meer bleek te werken… KAKKKKK! De computer man maandag ochtend gelijk laten komen en na uren pielen en klooien eindelijk het probleem gevonden. Daardoor was het 1 grote kabel chaos op kantoor, nieuwe hub (klein grijs kastje met internetkabelingangen en veel lampjes er op) geïnstalleerd en het probleem was verholpen.

De hele maandag gebruikt om mijn kantoor weer spik en span te maken en wat voelde dat fijn zeg! 'S avonds nog even een paar minuten staan te kijken en genieten. Al mijn kleibeelden hebben een mooie plek en zijn goed uitgelicht. Geen kabeltje meer te zien en elk object wat zich in mijn kantoor in de handen gehad. Dan mijn website, die heb ik anderhalf jaar geleden al helemaal vernieuwd tezamen met mijn huisstijl en bedrijfsnaam. Het was er nog niet van gekomen om de pagina over mijn kleikunsten te maken. Nu het moment om dit eindelijk klaar te maken met 100% focus. Ineens komt het er uit! Precies op éém pagina omschrijven wat ik met mijn klei kan betekenen en daarbij het juiste beeldmateriaal maken/zoeken.

Na een paar dagen al het werk dat wel even kan wachten laten liggen en ontwerpen, schrijven, nadenken, nadenken, checken, ontwerpen en schrijven de pagina klaar gemaakt. Zonder de snelle actie van BS Connect uit Beilen was dit trouwens niet mogelijk geweest… mijn site zit in een nieuw onderhoudssysteem dat echt briljant werkt! Maar als vormgever wil je altijd precieze dingen net even anders 4 pixels naar boven en 2 pixels naar rechts. Dus de puntjes samen op de i gezet en mijn kleipagina is klaar. Ik moest deze pagina van mezelf maken omdat het voor iemand anders lastig is te bedenken wat ik allemaal met de klei kan doen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Echter... ik kan niet tegen een mogelijke klant zeggen: “Hey ik kan alles voor je maken”. Dat werkt niet. Het creatieve proces en het eindproduct is een lastig en mooi proces om uit te leggen. Uiteindelijk is het mij denk ik toch aardig gelukt zie: https://www.martinpottjewijd.nl/kunst-en-geschenken.

Man man man wat een lang verhaal al… nog even vol houden en lees rustig verder.

Dus de site klaar, kantoor klaar en zelf lekker zen... ook niet onbelangrijk. Het was nog wel even stressen hoor! Je bedrijf staat dan een paar dagen op éém tenkoste van je omgeving... Soms niet eerlijk maar als je ergens wilt komen moet je af en toe rammen en een stap maken. Al die jaren van lekker kleien naar nu er professioneel mee bezig zijn is het tijd! Donderdagochtend op de dag van het interview eerst naar de kapper. Weer een heerlijke opknapbeurt gehad en helemaal relaxt. Ik Word tijdens deze behandeling gebeld twee keer. Ja hoor, de krant bleek toen ik thuis was en keek welk gesprek ik had gemist. Oh maar even terug bellen… misschien gaat het niet door?! Ja kan je nog iets doen met het onderwerp de krant of het Dagblad van het Noorden? Ik: Ja natuuuuurlijk! Klei waar is mijn klei?! Aan de slag, wat WAT moet ik maken ik heb nog 3 uur… Een krant ja ik ga een krant maken! Dikke bonken witte klei rol ik uit tot plakken van mini krantformaat. Dit wordt niks Martin… iets anders. KRANT krant, dagblad, krant, krant, krant, nieuws, krant, lezen, krant krant BRIE-VEN-BUS! Een brievenbus met oogjes en als je de klep open doet dat je tanden ziet. Nou hop hop hop klaar maken en voor ik het wist was het 2 uur en stond de KRANT op de stoep. Eerst de vrouw van het filmpje, toen de journaliste en later de fotograaf. Praten vragen, foto,s filmen, meubels verschuiven voor betere lichtinval, vragen, foto’s, filmen, thee, gezellig, vragen, uitleggen, vragen, praten, praten. Ok doei en bedankt he! Zo wat een achtbaan maar ik heb wel verteld wat ik wilde zeggen. Acht kantjes had ze wel volgeschreven op het bloknootje en van mij en mijn werk zijn foto’s gemaakt. Aan het eind nog filmen en vertellen over mijn werk. Ik had iets opgevangen dat het een kwart pagina zou worden met 1 foto. Morgen in de krant dus… he-le-maal af op de bank ‘s avonds en voldaan. Lekker slapen… tik tok tik tok het is ochtend. Ogen open MAIL checken! Ja hoor de eerste mail is al binnen. Van mijn vader die heeft een mailtje ontvangen van een vriend die het artikel heeft gelezen! KRANT krant krant! Naar de supermarkt en een krant halen. Met de hartslag in de keel en een niet in woorden te omvangen gevoel een krant KRANT kopen! Hop hop hop hop bladeren als een malle en ja hoor een vooraankondiging op een pagina voor Martin later in deze krant! Bladeren bladeren en ja hoor daar staat het! Bijna een hele pagina met 4 foto’s……! Whoaaaaa: met een totaal gevoel van gelukzaligheid fiets in een roes naar huis. En toen kregen jullie het binnen via de krant, KRANT, facebook, twitter, youtube of via de websites.

Zucht dat was gaaf zeg en heel dankbaar voor alle mooie reacties!

Bedankt!

In de krant