Kunstwerk voor Just Digg It

Just Dig it! Kunstwerk

Just Digg It > De aarde afkoelen met 1 simpele oplossing: De natuur helpen!

Ergens begin 2021 had ik een gevoel en ging opzoek naar hoe ik dat op kon lossen. Het was een gevoel van urgentie en iets willen doen wat echt helpt! We helpen in hoog tempo de aarde naar de knoppen en dat baart mij nogal zorgen.

Natuurlijk kun je gewoon geld geven en daarmee het gevoel van ik moet iets doen afkopen, maar dat is niet mijn manier van helpen. Een kunstwerk op een plek zien te krijgen waar het direct invloed heeft en de mensen die het doen helpen door te inspireren.


De creatieve kapstok voor dit kunstwerk was:

  • De kracht van de natuur

  • Eenvoud van het gewoon doen zoals Just Digg It het doet

  • De troon met zwaarden van Game of Thrones

  • Een positief krachtig kunstwerk

  • Iets doen dat helpt en goed voelt !

De missie van Just Digg It > DIT IS THE DECADE OF DOING
Onze droom: een groen en koel Afrika in 2030. Een Afrika dat is vergroend door miljoenen boeren die zelf hun eigen land hebben hersteld. Stel je voor welke enorme effecten dat zou hebben op inkomens, biodiversiteit, het regionale klimaat en klimaatverandering wereldwijd?

En zouden we dit voor elkaar kunnen krijgen door, in plaats van rond te reizen van dorp naar dorp om onze boodschap te verspreiden, met zijn allen samen te werken als één wereldwijde beweging? Een beweging die internationale NGO’s, overheden en bedrijven samenbrengt, en die een boer in Senegal verbindt met een boer in Malawi?

Dat is onze missie. Wij willen Afrika in de komende 10 jaar gaan vergroenen, en mensen over de hele wereld te inspireren en motiveren om met ons mee te doen.

Mijn inspiratie:
Bij mij begon het na het zien van de documentaire over Peter Westerveld: De man die de wereld wilde veranderen. Zo simpel kan het toch niet zijn en waarom gaat ook dat proces zo ontzettend moeizaam...? Iedereen zou het nu toch wel moeten weten dat het anders kan en moet en toch gaat het langzaam, tergend langzaam. We doen thuis al het nodige om onze voetafdruk kleiner te maken, maar het is lastig en vaak ook (te) duur. Een documentaire over een kunstenaar die met passie blijft doorzetten en het zelf uiteindelijk niet red... hoe gaaf dat het zoveel jaren later dan toch echt op hele grote schaal wordt toegepast. Dit gebeurd vandaag de dag door een team van mensen dat de natuur op één zet en daarna pas de organisatie. Geen groot hoofdkantoor, maar zoveel mogelijk geld naar daar waar het nodig is. De lokale bevolking helpen en onderwijzen in hoe de natuur met en voor ze kan werken.

Na het zien van deze documentaire ben ik het project gaan volgen en jaren later kwam het bij elkaar. Het idee om een kunstwerk voor ze te maken als dank en motivatie voor het goede werk. Een e-mail gestuurd naar Just Digg It en Senne van 't Hof belde me terug. Het nog iet wat vage idee in m'n hoofd kracht bijgezet met een paar schetsen welke ik via de app verstuurde.


Just Dig It! Kunstwerk

Een leuk en soms lastig creatief proces waarbij het meest moeilijke punt: wanneer bak ik het af?! Het heeft een paar weken in m'n atelier gestaan totdat ik er echt zeker van was dat het gebakken kon worden. Na het bakken het gehele kunstwerk geschilderd zodat de diepte en contrast werking nog beter uit de verf komt.

Bij het terugkijken van de documentaire kwam het gevoel van zoveel jaren geleden weer helemaal terug. Bizar dat ik vergeten was dat de kunstenaar tijdens het maken van de docu is overleden. M'n eigen verhaal van kunstenaar worden en daarmee succesvol te willen zijn en onderweg zelf de dood in de ogen te hebben gekeken maakt me blij. Vreemd genoeg kan ik me opladen aan dit soort verhalen... je bent er nog. Leef en klei, klei, KLEI!

Just Dig It eindresultaat kunstwerk op locatie

Het eindresultaat. Dit kunstwerk staat nu op een prachtige plek in het hoofdkantoor te Amsterdam. Na een leuk gesprek over wat Just Digg It! doet en wat mij heeft gedreven om het kunstwerk te maken heeft het een plekje gekregen op de schouw.

Het mooie van dit verhaal is dat Senne en het team mij vertelde dat ik precies heb uitgebeeld wat ze doen. Daarom bij dit kunstwerk ook geen uitgebreide uitleg van wat het betekend. Het kunstwerk spreekt voor zich! Missie geslaagd!

En zo kan ik op mijn creatieve manier bijdragen aan een wereld waarbij we de natuur helpen in plaats van het te slopen.

Meer weten over deze organisatie > www.justdiggit.org < Bekijk vooral ook de voor en na foto's.
Artikel over dit kunstwerk op de Just Digg it website: https://justdiggit.org/nl/nieuws/digging-in-met-scheppen-van-klei/

Aan het team en Senne: Bedankt voor deze toffe samenwerking !

Kunstwerk voor Just Digg It Kunstwerk voor Just Digg It
Kunstwerk voor Just Digg It