KLM huisje

KLM huisje

Één van de leukste opdrachten van 2019!

Dit huis van klei heb ik in opdracht gemaakt op basis van de KLM huisjes van Royal Goedewaagen. Een toffe opdracht waarbij ik me heb verdiept in de bestaande collectie. Ik heb deze als uitgangspunt gebruikt en kwam tot de conclusie dat de schaal en manier van schilderen niet constant is. De schaal van dit kunstwerk is iets groter dan de rest zodat het verhoudingsgewijs iets meer opvalt. 

Op Facebook had ik een oproep geplaatst voor het lenen van een aantal huisjes als referentie. Die huisjes hadden ook elk een verhaal. Het leuke aan deze oproep is dat een aantal huisjes zijn geleend van een KLM stewardess. Een ander geleend huis met een verhaal van een huwelijksreis. Ik had zelfs huisjes uit de directie kamer v/d KLM kunnen lenen, ware het niet dat ik haast had om dit kunstwerk op tijd af te hebben. Gaaf om te ervaren hoe m'n netwerk heeft bijgedragen aan deze op opdracht. 

De ontvangers van dit kunstwerk hebben veel gereisd en daardoor de huisjes in de loop der jaren verzameld. Hoe tof is het dan dat hun eigen huis daar tussen staat. Ze komen na een reis nu thuis thuis. 

De kunst van deze opdracht was om een vaste stijl te hanteren en mij in te houden qua details. Het schilderen kan niet te netjes en half dekkend zodat het effect van glazuur op echte keramiek ongeveer gelijk is. Keramiek is vaak net niet helemaal strak en details zijn soort van afgerond, daarom heb ik tijdens het kleien dit huisje bewust lomp behandeld zodat er gaandeweg onregelmatigheden ontstonden.

Ongeveer 7 jaar geleden was er de crisis en ging het niet goed met mijn bedrijf. In die tijd heb ik nagedacht om te solliciteren op een vacature van keramiekschilder bij de fabriek waar de huisjes gemaakt worden. Nu vele jaren later heb ik dus zo'n huisje geschilderd én gekleid! De wens om na deze opdracht iets in samenwerking met Royal Goedewaagen te doen is dan ook groter geworden. Toch maar eens langs gaan. 

KLM huisje

Ook zo'n huisje? Neem contact op. 

KLM huisje KLM huisje
KLM huisje