Martin Pottjwijd
14-10-16
Knuffel ontwerp voor Spieren voor Spieren Overzicht Knuffel ontwerp voor Spieren voor Spieren

Knuffel ontwerp voor Spieren voor Spieren

Meneer de Beer Knuffel Spieren voor Spieren

Telefoon!

Een paar maanden geleden kreeg ik een telefoontje van "We-r-Hugs" uit Veghel. Dit bedrijf schakelt mij in als er een nieuw knuffel ontwerp gemaakt moet worden. Op zich al een bijzonder verhaal hoe deze leuke samenwerking tot stand is gekomen, maar het gaat over deze knuffel. Meneer de Beer is een knuffel die heel veel steun heeft gegeven aan een ernstig ziek kind. Een zeer speciale opdracht en uitdaging.


De opdracht

De beer moest gemaakt worden voor Spieren voor Spieren namens de Vriendenloterij en in opdracht van de knuffelfabrikant We-r-Hugs. Meneer de Beer was dus al een bestaande knuffel waarvan ik het ontwerp moest gaan verbeteren. Man man MAN dat zijn flinke namen waar ik voor aan de slag mag gaan, wat gaaf!

Direct de offerte maken en in woorden zo goed mogelijk de opdracht beschrijven zodat de klant weet wat ze kunnen verwachten. In mijn hoofd speelt al een film van mogelijkheden en dit in enkele woorden samenvatten is lastig. De offerte is klaar en na 3 keer checken klik ik op verzenden. Nu afwachten en wachten duurt dan lang, heeeeeel erg lang.

Aan de slag

De bevestigingsmail komt binnen en ik kan aan de slag! Direct duik ik in de planning en kijk of ik zo snel mogelijk tijd vrij kan maken om te gaan ontwerpen. Best lastig als je ander werk hebt liggen dat ook leuk is, maar toch net iets minder leuk dan het ontwerpen van zo'n knuffel! "Nee Martin eerst het werk dat nu klaar moet en dan pas hiermee bezig" zeg ik tegen mezelf. Aan het eind van de dag pak ik het laatste uurtje om alvast een eerste opzet te maken. Nog best een uitdaging om een redelijk eenvoudige knuffelbeer een eigen persoonlijkheid te geven. Het eerste ontwerp is echt waardeloos en ik baal ervan dat ik het niet voor elkaar krijg om gelijk een mooi ontwerp te maken. Afstand nemen en even naar buiten lopen, diep in en uit ademen en weer doorgaan. Gewoon opnieuw beginnen Martin... Nou ja opnieuw beginnen, ik bewaar altijd alle stappen in het ontwerpproces zodat ik kan zien hoe het ontwerp steeds beter wordt. Dit gebruik ik ook om aan de klant te laten zien welke weg ik heb bewandeld om tot het eindresultaat te komen.

Na flink wat uren ontwerpen, tekenen en verbeteren is het knuffel ontwerp klaar! Een mooie warme knuffel op een ijzige witte achtergrond, dat werkt niet zo... Ik zie het in mijn hoofd al helemaal voor me. Een kindje dat met Meneer de Beer rond loopt en allemaal avonturen beleefd. Samen eten koken, in een waskrat over woeste zeeën varen en 's nachts samen slapen. Het ontwerp kan heel mooi zijn, maar het komt altijd beter over in een goede presentatie. Het is belangrijk om de klant mee te nemen in de beleving van het ontwerp. Dus een presentatie opgemaakt en na lang twijfelen of het wel goed genoeg is opgestuurd. Direct via Skype de presentatie doorgenomen en wat kleine details aangepast en verbeterd. In overleg met de klant nog een flink aantal elementen van de knuffel aangepast en akkoord gekregen.

Er zijn echt heel veel beren gemaakt die door Nederland zijn verspreid. Bij het horen van het precieze aantal was ik wel even stil... natuurlijk een groot voorrecht dat ik hier aan meegewerkt heb.


Knuffelen

Na lang wachten en regelmatig kijken op de website en Facebookpagina van Spieren voor Spieren is het dan zover! Op de facebook pagina van Spieren voor spieren zag ik Meneer de Beer voorbijkomen in een foto reportage. De knuffel is tijdens de Spieren voor Spieren dag aan de kinderen overhandigd. Wat ontzettend gaaf om na het hele proces en het wachten dan de foto's te zien!


Bronnen:

Foto's knuffel productie: We-r-asia
Foto's kinderen met knuffel: Spieren voor Spieren
Sponsoring: Vriendenloterij

Hieronder het proces van hoe de knuffel tot stand is gekomen.

Van knuffel ontwerp naar productie.

Dit was toch wel één van de mooiste opdrachten die ik tot nu toe heb mogen doen!
Zo hebben we samen de wereld toch maar weer flink wat mooier en vrolijker gemaakt.


Hieronder het complete ontwerp proces van de eerste schets tot aan het eindresultaat.

Van de eerste schets tot aan het eindresultaat

Knuffel ontwerp voor Spieren voor Spieren