Martin Pottjewijd
12-07-2017
Mijn verzameling klei gereedschappen Overzicht Mijn verzameling klei gereedschappen

Mijn verzameling klei gereedschappen

Klei gereedschap Martin Pottjewijd Creations


Door de jaren heen heb ik een bonte verzameling klei gereedschappen bij elkaar verzameld.

  1. Kartelmesje voor grote dakpannen en ook erg handig voor het maken van kartelrandjes aan kleding van klei. Deze mesjes worden gemaakt door Polyform Products en door de fijne samenwerking kan ik zo nu en dan wat tools uitzoeken. Ieder jaar in januari kan ik weer eventjes shoppen in de beurs stand van Polyform op de Creative world.
  2. Kartelmesje voor kleine dakpannen en ook erg handig voor het maken van kartelrandjes aan kleding van klei.
  3. Het op één na belangrijkste mes, eigenlijk horen aan al deze eerste drie mesjes handvaten. Deze handvaten zijn onpraktisch voor mijn toepassing. Het enige punt is dat je soms in een momentje van geestelijke afwezigheid (ook wel dagdromen genoemd) weleens de verkeerde kant gebruikt… au. Ze zijn scherp heel erg scherp en dun en handig omdat je dan soepel door de klei kunt snijden waardoor de vorm waarin je de snee maakt behouden blijft.
  4. De Marcato Atlas 180 mm de Luxe! Eigenlijk een pasta machine maar in de kleiwereld één van de belangrijkste gereedschappen. Ik gebruik het om klei soepel te maken en om plakken klei te maken van verschillende diktes.
  5. Knijptang en kniptang voor het maken van ijzerdraadmodellen om poppetjes en andere creaties te verstevigen.
  6. Roller om klei gelijkmatig plat te maken. Eigenlijk is het een lino roller maar dus ook heel handig voor klei. De roller is van een soort hard rubber gemaakt en heel handig om klei te conditioneren (van hard naar zacht). Deze roller heb ik op een beurs in Frankfurt gekocht waar ik voor Havo BV > BV zet ik er even achter omdat bijna iedereen denkt dat ik voor een HAVO opleiding werk. Ik heb de MAVO gedaan en werk voor de Havo. Havo BV dus. Dit bedrijf maakt verf, klei, lijm en tekenmateriaal en kunststof producten. Een bedrijf dus en niet een opleiding.
  7. Ronde uitstekertjes om rondjes te maken. Eigenlijk zijn het kabeleindjes voor electriciens dacht ik, maar ik heb ze gekocht als uitstekertjes bij een online shop. Deze handige mevrouw heeft een hele doos gekocht met alle maten en het slim verpakt. Een naam gegeven en het dus als klei uitstekertjes “Dotties” verkocht. Handig!
  8. Mijn aller aller aller eerste klei roller, dit exemplaar heb ik nu ongeveer 10 jaar. Goed ding en heeft er nu schat ik zo’n 40 km. rollen op zitten. En nog steeds rolt ie op rolletjes.
  9. Het eerste klei gereedschapje dat ik ooit heb gekocht. Echt een suuuuper handig ding met 2 verschillende uiteindes. De puntige kant gebruik ik om vet ribbels te maken of naden kieren in organische vormen. Voor mijn gebouwen gebruik ik het puntje om stukjes klei op te prikken die net achter een kasteelmuur zijn gevallen en waar ik met mijn hand niet bij kan zonder ENORME schade aan te richten. De andere kant gebruik ik om kleine vlakken egaal te maken of voor structuren, scherpe hoekjes van bijvoorbeeld een mond. En nog 100 andere dingen die ik zonder er bij na te denken doe tijdens het boetseren.
  10. En oude tandenschraper van de mondhygiënist waar ik ooit eens boven heb gewoond. Handig om kleiresten mee weg te schrapen of om herstel werkzaamheden aan beelden strak mee af te werken. De klei kun je niet altijd 2 keer bakken dus moet je eventuele breukjes of scheurtjes die tijdens het bakken zijn ontstaan repareren met luchtdrogende klei. Ik stel me liever niet het scenario voor waardoor de bovenkant is afgebroken. Waarschijnlijk iemand met rotsblokken tandsteen… Ik vroeg me bij de tandarts vroeger altijd af waarom deze gereedschapjes zo’n vreemde vorm hebben. Nu ik het gebruik snap ik precies hoe het werkt, aan het uiteinde zit een soort mesje dat in een bepaalde hoek geslepen is. Door de gebogen punt kan je precies in een rechte hoek krabben. Volg je het nog!? Handig ding!
  11. Een satéprikker! Hiervan verstook ik in een jaar heel wat pakjes. Ideaal om constructies mee te versterken of gewoon om gaatjes te prikken. Uit het stompe uiteinde snij ik soms stempeltjes of ik plak er een stempeltje van klei op om zo mijn eigen gereedschap te maken. Als ik een gebouw maak waarin 30 dezelfde ramen in zitten dan ga ik dan niet allemaal met de hand doen natuurlijk.
  12. Hiervan gebruik ik alleen het bolletje voor poppetjes en voor de afwerking van organische vormen. De andere kant is voor mij volstrekt onduidelijk wat ik ermee zou moeten doen…
  13. Een iet wat groter bolletje die ik ook gebruik voor poppetjes en de afwerking van organische vormen dus. De andere kant is voor mij volstrekt onduidelijk wat ik ermee zou moeten doen…
  14. Een gereedschapje met TWEE bolletjes. Gekocht bij de Zeeman voor een andere hobby die ik niet beoefen.
  15. Een gereedschapje met NOG TWEE bolletjes alleen iets kleiner. Samen met nummertje 14 gekocht voor een euro bij de Zeeman dus. Heul nice en als je het zoekt vind je het niet totdat je er tegenaan loopt.
  16. Een gereedschapje die ik gebruik als ik nummer 14 of 15 net even niet bij de hand heb. Wat eigenlijk nooit gebeurd want gereedschap ben ik eigenlijk nooit kwijt! Ja één keertje… maar dat vertel ik zo bij nummer 24. De andere kant is voor mij volstrekt onduidelijk wat ik ermee zou moeten doen…
  17. Een gereedschapje dat ik gebruik als ik nummer 14, 15 of 16 net even niet bij de hand heb. Wat eigenlijk nooit gebeurd want gereedschap ben ik eigenlijk nooit kwijt! Ja één keertje… maar dat vertel ik zo bij nummer 24. Huh? Deze hoort eigenlijk in mijn B gereedschapdoosje, hierin zit alles wat ik niet kwijt wil maar eigenlijk ook nooit gebruik. Geen ideeee eigenlijk wat er precies in zit… waarschijnlijk allemaal gereedschapjes uit een set die ik niet kon gebruiken maar juist dat ene tooltje uit die set wel. Weggooien is zonde natuurlijk!
  18. Een gereedschapje met een vorm die net iets scherper is dan nummer 9. Soms handig maar meestal gebruik ik nummer 9. De andere kant is een boortje wat weer precies overeen komt met de dikte van een satéprikker.  Sommige klei creaties maak ik in losse onderdelen en bevestig het aan elkaar met saté prikkers.
  19. Een paletmes eigenlijk gemaakt om mee te schilderen of om verf te mengen. Ik gebruik het om mee te snijden van lastige hoekjes of het mes buigen en ronde snedes te maken.
  20. Mijn mes… oooh mijn mes! Dit mes ligt tijdens het boetseren altijd voor het grijpen. Dit mes heb ik op de een of andere manier overgehouden aan mijn vorige huis. Het is bewust / onbewust mee gekomen tijdens de verhuizing. Toen heeft het hier nog enige tijd in de bestekla gezworven tot het eureka moment kwam om het als gereedschap voor de klei te gaan gebruiken. Het mes valt eigenlijk elke boetseer sessie wel een keer op de grond en tot nu toe geen deukje of braampje in het mes. De klassieke vorm stelt mij in staat om werkelijk geweldige snedes te maken en met bijna muzikale precizie insizies te maken. Ohhh ik dwaal af geloof ik. (had al vioolmuziek in mijn hoofd)
  21. Een fijne houten tool voor organische beelden en vormen.
  22. Voor het maken van mijn gebouwen is deze heel belangrijk! Eigenlijk kan ik niet zonder. Wat ik er dan precies mee doe zeg ik niet want sommige truckjes houd ik liever voor mezelf. De gekartelde kant is nog nooit gebruikt. Geen idee waar ik het voor zou kunnen gebruiken…
  23. De oude versie van nummer 22. Helemaal gaar maar toch nog handig in sommige gevallen. Deze tool en nummer 22 komen uit een set gereedschapjes waarvan de andere 5 stuks in mijn B gereedschapbak liggen, keer twee dus.
  24. Ohhh vieeerrentwwwintigggg! Zonder dit gereedschapje is het on-mo-ge-lijk om gebouwen te maken. De ronde gebogen kant is volstrekt onbruikbaar. Dit gereedschapje komt uit een set van hele slechte kwaliteit waarvan de andere 14 in mijn B gereedschapbak liggen. Echt troep maar ja, misschien ontdek ik pas later waarom ze gemaakt zijn.
  25. Een prikker die eigelijk gebruikt moet worden om kralen te maken. Maar ik maak geen kralen dus ik gebruik het om gaten te prikken als een satéprikker niet voor handen is.
  26. Een prikker om gaatjes mee te prikken en het handvat om mee te rollen. Heel handig is het niet want er zitten naden om het handvat dus eigenlijk gebruik ik het nooit. Dan moet je weer een ander tooltje (33) gebruiken om de naden weg te werken. Dus gebruik ik alleen de prikker.
  27. Een tandenstoker! Ook onmisbaar voor het maken van mijn gebouwen.
  28. Een kleine satéprikker, ook voor constucties binnenin de klei.
  29. Prikker als alle andere prikkers niet voor handen zijn.
  30. Een in mogelijk handige tool maar gebruik het eigenlijk nooit… Het ware potentieel moet ik dus nog ontdekken. Wie weet later meer…
  31. Een AWESOME TOOL tenminste zo werd het aangeboden. Ik dacht ja die MOET ik ook hebben. Hij is zo awesome dat het nog steeds onaangeraakt in mijn A tools gereedschapbak ligt. Ook om dat het zo duur was dat het zonde is om er niet af en toe naar te kijken.
  32. De slinger van nummer 4. Eigenlijk hoort er ook nog een tafelklem bij maar die ben ik vergeten om op de foto te zetten. En nu ook geen zin meer om die er nog bij in te zetten want dan moet ik mijn hele gereedschapopstelling voor de 3e keer opnieuw rangschikken.
  33. Ja de laatste! Deze houten tool gebruik ik om gaten mee te maken groot en klein. Of om de naden weg te werken die ik met tool 26 zou kunnen maken tijdens het rollen over een organische vorm. Als ik een beeld maak van een dier of een karakter dan is dit tooltje heel handig voor het strak krijgen van details. Naden in kleding of om plooien in huid of stof te maken.
Mijn verzameling klei gereedschappen