Creall Raket

Raket van Creall klei met André Kuipers

Eigenlijk maakt onze dochter alles en ik slechts de foto's. ;-) 

Voor het Nationale Onderwijs Congres 2019 heb ik met de klei van Creall een raket gemaakt. Het onderwerp van dit congres wat het onderwijs van de toekomst met als spreker o.a. André Kuipers. Tijdens dit congres hebben we docenten uit het basis onderwijs verteld over de mogelijkheden van onze klei. Hoe kan klei in de klas ingezet worden en waarom het belangrijk is voor de ontwikkeling van het kinderbrein. 

Op zo'n congres moet je opvallen door positief de aandacht op te eisen. Inspiratie geven met een goed verhaal is voor mij de beste manier om de klei in de klas te krijgen. Leren met je handen is het motto van Creall. De wereld wordt in een hoog tempo digitaal en daarom is het verhaal met je handen leren heel belangrijk! Van een idee in je hoofd naar het maken van klei. Hier gaan veel leer- en denkprocessen achter schuil. 

Het onderwijs is een prachtige wereld met mensen die aan de slag willen. Door docenten te inspireren krijgen sommige kinderen net dat extra zetje om voor het creatieve vak te kiezen. Bovendien is werken met klei ontspannend. 

Het verhaal en het plan van deze raket.

Voor Havo b.v. en ons merk Creall mocht ik op het nationale onderwijs congres staan. 3 dagen voordat dit congres zou plaats vinden kreeg ik het idee om een raket te maken en deze op de één of andere manier bij André Kuipers te krijgen. Het idee dat mijn raket bij onze Nederlandse ruimtevaart trots te hebben staan is onbetaalbaar!

Dag 1: Opdracht aan mezelf: maak een prototype om de haalbaarheid te toetsen en begin aan het grote project. Het prototype ging was zo klaar en het idee bleek goed te werken. Ik wilde een raket maken die de snelheid uitstraalt van de lancering. Een beeld stevig zijn en kunnen staan en de suggestie van snelheid hebben. Lastig... De raket zou in onze beursstand komen te staan om te laten zien wat je met onze klei kunt maken. Het paste bij het thema van dit congres: Het onderwijs van de toekomst. Wat past daar bij? Een raket. Ik heb al heel veel dingen van klei gemaakt maar nog nooit een raket en ook niet zo groot.

Dag 2: Opdracht aan mezelf: De raket is vanavond klaar punt. Het hele proces heb ik gefilmd en deze is te zien op deze pagina. Eigenlijk heb ik al mijn kennis en ervaring in dit klei project gestopt. In een roes van hard werken was de raket inderdaad 's avonds klaar en heb ik op social media een offensief gestart om de raket in beeld te krijgen. Omdat de raket te hoog was voor onze oven moest ik het in delen afbakken en opbouwen. Dit heeft als voordeel dat het ook veel minder breukgevoelig is tijdens het vervoer.
De organisatie van de beurs was op de hoogte van mijn raket en het plan om het als bedankje aan André te geven viel in goede aarde. Tot dit project heb ik altijd redelijk klein gewerkt terwijl ik freelance voor een kleifabriek werk... In mijn atelier staat een grote voorraad klei en ik besloot nu eens iets groots te kleien.

Dag 3: Naar de congress/beurs (de eerste grote beurs nadat ik Kanker heb overleefd, kan ik het nog?). Met een bijna niet te stoppen geldingsdrang ging ik naar de locatie en zette de raket in elkaar. De energie van dit plan gierde door mijn lijf en heb bij de organisatie het idee nog meer kracht bijgezet. Een aantal mensen ingeschakeld om de raket bij André te krijgen. Eigenlijk wist ik van te voren al dat het me tijdens dit congress niet ging lukken. Wij waren druk in onze stand en iedereen wil een de aandacht van deze ruimtevaarder. De raket gaat na het congress met de post naar André toe! Het is veel beter om vanuit een rustig moment de verrassing groter te laten zijn. Aan het eind van het congress stond ik daar midden in de gecontroleerde chaos van docenten, organisatie en standhouders met mijn raket bij een vrouw van het management van het congres. De raket ging weer mee naar huis en ze vonden het idee om deze raket namens de Rolf Groep, Havo, Creall en mijzelf te geven erg leuk. Ik kon nog vlammen op een congres en tegelijkertijd een tof idee uitrollen en reed heel voldaan naar huis.

De dagen na het Congres: Hoe krijg ik die raket nou bij André? Dit hele project inclusief het congress was voor mij een test of ik een plan helemaal door kon trekken. Vooraf duidelijk het doel bepalen en rammen met tijdsdruk. De bezoekers van het congress kregen een glimlach van de raket en het is vaak op de foto gezet. De filmploeg heeft het opgenomen in de eindmontage van de congres video

De raket bij Havo in Ermelo veilig ingepakt en via het sprekersbureau naar André verzonden. Zo klaar en missie geslaagd! Dat dacht ik... Ik hoorde niks, he-le-maal niks. Een dikke week later ben ik gaan bellen met het sprekerskantoor of mijn raket was aangekomen en of ze het hadden doorgestuurd.

Raket? Nee wij hebben geen raket gezien...

Nee nee NEE, dit gaat mij niet gebeuren. Op en behoorlijk dwingende manier mensen flink aan het zoeken gezet en uitgelegd wat deze raket voor mij betekend. Ja we hebben een verzendcode, maar die is 2 keer gebruikt en niemand weet waar het pakketje gebleven is. Een paar dagen later behoorlijk teleurgesteld had ik de hoop inmiddels een beetje opgegeven. Tot op een zondag de telefoon gaat. De vrouw van André belt, zij en de kinderen zijn helemaal enthousiast over het pakketje met de raket! Ja zoooooo leuk, we krijgen veel "bedankt voor" geschenken. Flessen wijn, chocola en nou ja van alles eigenlijk. Maar zoiets hebben we nog nooit gekregen en het krijgt een mooie ere plek! André is nu niet thuis maar en zal vragen of hij je een foto wil sturen. Bedankt!

Heel mooi! Wauw het is dus toch gelukt! Gelijk deze portfolio pagina op mijn website gemaakt met een plekje voor de desbetreffende foto. Maanden gingen voorbij en geen foto... Via het sprekerskantoor heb ik een mail gestuurd met de vraag of ik een foto zou kunnen krijgen. Leuren en zeuren om een foto is niet zo mijn ding. Daarom heb ik een 2e project gestart met een nieuwe nog grotere raket voor een search and rescue mission. Deze raket kon een fotobevestiging maken van de raket in goede staat bij André thuis. De mail is doorgestuurd en hoorde nog niks. Nou ja helaas Martin. En wees blij de raket is ontvangen en zijn vrouw heeft je gebeld. Het is gelukt! En ja die foto ach ja zonder de foto is het verhaal ook compleet genoeg.

En dan is het 25-05-2020. Ik ben druk bezig met mijn website ombouwen naar een klei kunst website en check mijn bestaansrecht als kleikunstenaar via google. Bij het zoeken naar afbeeldingen van het zoekwoord "kleikunstenaar" zie ik ineens mijn raket met André Kuipers! Er gaat een schokgolf door Beilen en omgeving heen en ik stijg op. Het moment dat je het niet verwacht krijg je ineens zo duidelijk antwoord op de zoekopdracht in Google. Martin als kleikunstenaar is een feit! Het raket plan is helemaal gelukt en eigenlijk nog zoveel beter dan ik ooit had kunnen dromen.

Martin Pottjewijd Raket Onderwijs congres Creall

Gelukt!

Ik wacht nog op de foto's van de raket bij André Kuipers thuis. Mijn doel was om deze raket bij hem te krijgen omdat hij heeft gesproken tijdens het congres. En ja als je dan een raket maakt dan moet ie ook naar hem toe. 

Gelukt!


Onderwijs congres 2019

Ik ben gemaakt om beurzen te draaien. Iedereen aan de klei !

Creall Raket Creall Raket
Creall Raket