Jubileum stolp 10 jaar kinderopvang Barbabella

Jubileum stolp

Hoe dit eindresultaat tot stand kwam lees en zie je hieronder.

De gelegenheidsstolpen slaan aan en dit is tweeledig, het werkt voor de klant en voor mezelf. Dit project heeft er voor gezocht dat ik de grenzen van wat met klei kan weer aan het verleggen ben. Nee het kan nooit simpel of recht toe recht aan. Waarom? Een jubileum is een bijzonder moment, een flinke prestatie! Voordat ik begin met zo'n opdracht begin stel ik een hoop vragen aan de klant om te zorgen dat het kunstwerk de juiste vertaling is van dit bijzonder moment.

Als ik genoeg informatie heb over de jubilaris kan ik aan de slag. Om te beginnen maak ik eerst een schets om het beeld dat ik al voor me zie voor te leggen aan de klant. Maatwerk van klei is veel werk en door de ervaring die ik heb opgedaan zorg ik dat de opdrachtgever mee op reis gaat. Het eindresultaat is belangrijk, maar het gaat ook om de reis daarnaar toe. Ik stuur foto's en filmpjes van het kunstwerk in wording zodat er geen onduidelijkheid kan ontstaan. De fout marge van werken met klei is klein als het gaat om efficient je tijd indelen. Alles is mogelijk en de creativiteit is bijna grenzeloos.

Door intensief contact te hebben komen er tijdens het proces mooie extra ideeën naar boven. In dit geval kwam het idee dat deze stolp ook voor kinderen pas halverwege... een stolp voor een kinderopvang. Daar lopen dus ook kinderen rond! En misschien is de eigenaar straks zo blij met dit kunstwerk dat ze het aan de opvang kindjes laat zien. Er zit een stolp omheen dus het is veilig! Okejjj... wat vinden kinderen nou leuk? Puzzels en spannende verhalen! Als je een object voor het eerst in je leven ziet is verwondering de mooiste en krachtige emotie. Een kindje is in staat om dingen echt te zien gebeuren of de werkelijkheid nog mooier in te kleuren dan dat wij volwassenen nog kunnen. We hebben dat vakkundig afgeleerd want dingen zijn zoals ze zijn. Een ballon van klei kan niet wegvliegen. You're wrong!

Daarom ben ik op de stoel van het kind gaan zitten en heb een combinatie gemaakt van het bedrijf en waar het komt te staan. Puzzels, verwondering en het hoofdonderwerp Barbabella. Een Barbapappa kan in alles veranderen wat je kunt bedenken! 10 jaar, jubileum, kinderen, 10 jaar, verwondering, heel veel flesjes, spelen en avontuur. Barbabella kan gewoon veranderen in een 10 en kinderen spelen met alles tegelijk en dwars door elkaar heen. Een kleurrijke chaos is het waarin de vrouw van de kinderopvang de spil is. Barbabella is die vrouw en ze is met alles tegelijk bezig om de kinderen bezig te houden. Kleuren, knutselen, puzzels maken en mee gaan in de wereld van het kind. De kinderen zijn tot 4 jaar oud en er worden flesjes gegeven, heel veel flesjes. Daarom heb ik 6 puzzelstukjes en 10 flesjes gemaakt en deze rondom Barbabella geplaatst. Als er een feestje is worden de muziekinstrumenten er bij gepakt en vraag ik me af hoe dat er uitziet. Kinderen, speelgoed, muziek, kleur en plezier. Allemaal ingrediënten die ik op de een of andere manier in deze stolp wil "proppen".

Barbabella heeft een triangel vast en zelfs als je een Barbapappa bent kan je niet met 1 hand te triangel bespelen. In de andere hand een flesje terwijl je de 1 van de 10 moet vasthouden omdat ze zich in een lastige vorm heeft veranderd. Tegelijkertijd de kinderen in de gaten houden en een feestje vieren. Er gebeurd dus altijd veel tegelijk in een veilige en kleurrijke omgeving. Bij deze opdracht moest ik iets namaken en heb daarvoor een kleine studie gedaan naar hoe Barbabella getekend wordt. Een zoekactie via Google leverde nogal wisselende resultaten op en bracht mij op de officiële Barbapappa website. Nu ik dit schrijf besef ik me dat ik nog een belangrijk onderdeel vergeten ben... de spiegel van Barbabella... of nee dat ben ik niet vergeten die ligt onder de stapel speelgoed. Opgelost, creatieve vrijheid als het verhaal maar klopt.

Dat mag je zelf beoordelen, de jubilaris, de opvang kindjes, de opdrachtgevers en ik hebben al veel plezier én verwondering gevoeld. Dat maakt zulke projecten voor mij als kunstenaar het waard!

Oh ja voordat ik afsluit... die ballon die wegvliegt zodra je de stolp er afhaalt. Problemen! Barbabella heeft niet helemaal goed opgelet... de Beer (Kiki de beer) heeft het om zijn poot! Als dat maar goed gaat...

Gemaakt met Creall therm Junior, Super Sculpey, Premo, Doodle Clay al mijn gereedschap, stempels, verf, stokjes, ijzerdraad, fantasie en bijna elke kleitechniek die ik ken.

Jubileum stolp - Barbabella

Het hoofdonderwerp kleien.

Jubileum klei stolp - Martin Pottjewijd

Kinderopvang spullen kleien.

Jubileum stolp - Kinderopvang Barbabella

En klaar! Ik hoop dat je bij een speciale gelegenheid deze of een andere stolp hebt onthouden en ik ook
voor jou aan de slag mag. Meer informatie

Jubileum stolp 10 jaar kinderopvang Barbabella Jubileum stolp 10 jaar kinderopvang Barbabella
Jubileum stolp 10 jaar kinderopvang Barbabella